Een toekomst in best bewaarde geheim van Amsterdam – De Bongerd

Ilovenoord-redacteur Bas heeft een nieuwbouwwoning gekocht in De Bongerd. Het wijkje schiet al aardig op. Een toekomstwijk die al een verleden achter zich blijkt te hebben.

Kleine bekentenis: ik mag dan al een half jaar Ilovenoord-redacteur zijn, de afgelopen twaalf jaar woonde ik op Borneo-eiland in Oost. Op de zesde etage van een aardige galerijflat waar ons zoontje van bijna twee geen stap op balkon mag zetten. Tijd voor een laag-bij-de-grondse eengezinswoning dus.

Mijn vrouw en ik wilden heel betaalbaar-Amsterdam een eerlijke kans geven, zo’n twee jaar geleden, toen we begonnen met zoeken. Daartoe maakten we lange omzwervingen buiten de ring. Zagen eindeloze rijen eensgezinswoningen in Diemen, Duivendrecht, en Nieuw-West. Ja, veel Nieuw-West. En werden er niet blij van.   “Eh… waar had jij ook alweer je halve jeugd gewoond?” begon mijn vrouw op een dag voorzichtig. De fietstochtjes die daarop volgden maakten ons wel blij. Noord is ruimer, weidser en spannender dan al zijn buitenringse concurrenten. We stroopten Funda af, deden een bod op een woning aan Diopter, maar besloten vervolgens een nieuwbouwwoning te willen. Eentje met tuin, dichtbij het nieuwe Noord aan het IJ. Rond die tijd werd onze aandacht getrokken door een metershoog reclamebord aan de Klaprozenweg. Een jonge vrouw hield met de wijsvinger haar mond op slot, terwijl ze gewag maakte van ‘het best bewaarde geheim van Amsterdam’. Beetje flauw, maar toen we de tekening van het project – fase 2 van De Bongerd – zagen, waren we om.

Fase 2A als zandvlakte

Juni 2011 ging het project officieel in de verkoop, en niet veel later tekenden wij het contract van een huis in de Wijnkersstraat. Ja, De Bongerd is een Tutti-Frutti-offspring. We hebben het trouwens over De Bongerd fase 2A, want het project van nog geen 100 woningen is opgeknipt in tweeën.

Tikje retro tuindorparchitectuur

Het Noordamsterdamse architectenbureau HM tekende voor een fris, strak ontwerp. Een snufje jaren dertig retro, zonder te vervallen in zoete details zoals je die in de nieuwbouwwijken van Amersfoort, Ede en Almere aantreft. Zogenaamd authentieke jaren dertig-gevelstenen en karakteristieke Berlage-ornamenten zijn ons bespaard gebleven.

Wat niet wil zeggen dat ons wijkje helemaal onomstreden is. Voordat fase 2 er kwam, heeft de bouw van De Bongerd jarenlang stilgelegen vanwege een ernstige impasse tussen de betrokken partijen. Het oorspronkelijk stedenbouwkundig plan van Rudy Uytenhaak, met vierkante stempels stadsvilla’s dicht op elkaar, heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een nieuw plan met huizen met een conventionelere indeling. Dus geen woonkamer op de verdieping, maar gewoon een kamer-keuken die grenst aan de tuin, met boven de slaapkamers en onder de schuine kap een zolderkamer. Jawel, rijtjeshuizen… En laat dat nou vloeken in de Bongerdkerk zijn. Op een bijeenkomst van huidige en toekomstige bewoners, waren sommige bewoners ronduit verbolgen dat het oorspronkelijke plan overboord is gezet.

Zoon Bruno metselt eerste steen

Dat snap ik eigenlijk wel, want als je per se niet in een wijk met rijtjeshuizen wilt wonen, is het jammer dat je er uiteindelijk toch in terechtkomt. Maar ja, wat mij betreft dus wel mooie rijtjeshuizen. Wij kunnen niet wachten tot we eindelijk de sleutel hebben.

Wat het best bewaarde geheim van Amsterdam betreft: als ik aan mensen vertel waar ik ga wonen, kent nog steeds niemand het. Een collega nam de moeite om op de site te kijken en vertelde me de week erna doodleuk dat ie een straat verderop een huis heeft gekocht. Wees dus selectief aan wie je ’t geheim vertelt.

De bouw van fase 2b gaat naar verluidt deze zomer starten. Er is nog een aantal woningen te koop! Buren worden?

Bas Kok

Meer info: www.wonenindebongerd.nl

Reacties


3 Comments on this post

 1. Het best bewaarde geheim is natuurlijk het nieuwbouwwijkje Marjolein in de Banne (is november 2011 opgeleverd) haha!

  Maar de Bongerd is natuurlijk ook een superlocatie. Vrienden van mij wachten ook met smart op hun nieuwe woning. Nu nog even de fietsbrug afwachten en dan fietsen we zo snel naar elkaar toe. Heel veel woonplezier alvast! Het bevalt ons heel erg goed in Noord!

  Marloes /
 2. Beste Bas,
  Ik hoop dat je het beter treft dan menig huidig Bongerd bewoner.
  Het echte geheim van de Bongerd is nml. dat alles wat ooit beloofd is, waar destijds 90% van de koper hun huis op hebben gekocht er niet is en niet gaat komen.
  Wat het tuindorp van de 20e eeuw zou worden, met brede lanen, veel groen en ruimte is nu een Vinexwijk waar huizen op elkaar worden gepropt om zoveel mogelijk winst te maken.
  Speelgelegenheid voor kinderen: is er niet, de beloofde speelvelden: zijn er niet. De speelvijver in het eerste plan; komt er niet!
  Van de beloofde 4 bruggen komt er 1.
  Het beloofde groen blijft uit, 12 bomen moeten sneuvelen voor stadswarmte.
  In de Bongerd is veel fout gegaan. Helaas gaat het nog steeds fout, want ook in de volgende fase wordende plannen anders dan beloofd.

  Vergeet niet, degene die nu een huis koopt in de Bongerd zit nog 6 jaar in een bouwput. Er zijn bewoners die straks, als de wijk af is, ruim 11 jaar in een bouwput hebben gewoond.
  Geen voorzieningen, geen groen, slechte luchtkwaliteit door ontbreken van groen en aanwezigheid van zand en bouwstof en constante geluidsoverlast.

  Rij maar eens een rondje door de huidige wijk en tel maar eens hoeveel huizen er te koop staan. Dan zie je wat een groot succes de Bongerd is.
  Dat je verbolgen bewoners tegenkomt op verkoopdagen is omdat de bewoners het zat zijn; te veel leugens, te veel loze beloftes. Echt niet vanwege een paar rijtjeshuizen (hoewel, die zullen er ook zijn)
  Uiteindelijk is de wijk niets meer dan een patchwork van bouwstijlen en inrichting. Een beetje een rommeltje. Geheel in de lijn met de rest van Noord.

  Peter /
 3. Zelf wonen wij sinds 2008 in de Bongerd met heel veel plezier. Ook wij komen uit het Oostelijk Havengebied en missen het eigenlijk niet. Wij hebben geen geluidsoverlast en genieten erg van de omgeving en van ons huis. Wij hopen dat jullie net zo zullen genieten.

  Monique /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord