Hek is niet langer sluitpost

Bedrijfsverzamelgebouw Opzeezand is een bijzonder gebouw. Niet alleen door de verfrissende architectuur, maar zeker ook vanwege het leuke hek. Laten we hopen dat dit een trend is. Weg met het lelijke ijzeren hek!

 De gehele twintigste eeuw gold het hek letterlijk en figuurlijk als de sluitpost op de begroting van een bouwproject. Gevolg: bedrijfsgebouwen in heel Nederland zijn omgeven door lelijke hekken. Meestal van ijzer – met punten erop gesoldeerd. Of gewoon zo’n hemeltergend Heras-hekwerk van geplastificeerd staaldraad.

Hoe anders is dat op de Johan van Hasseltweg 39, waar sinds één jaar gebouw Opzeezand staat. Bureau Beelding ontwierp voor Oceanografisch ingenieursbureau Deep een fijn gebouw dat verwijst naar zee. Daarom zijn er zeecontainers in het gebouw verwerkt. Het besloten dakterras is nu al beroemd vanwege ‘het andere North-sea jazz-festival’ dat er dit weekend wordt gehouden.

Maar het leukste aan het gebouw is toch eigenlijk het hek. Dat bestaat uit metershoge strandpalen waartussen een fraai zwart hekwerk is gespannen. De vetste knipoog staat op de strandpaal met het straatnummer. Een heuse zilvermeeuw – of is het een kapmeeuw? – staat parmantig op paal 39. Fier en onbeweeglijk steelt ie daar al een jaar de show.

Deze meeuw krijst en poept niet, hij voert een stilzwijgende strijd tegen de zielloze ijzeren hekken die nog al te vaak het aanzien van een bedrijventerrein verpesten. Laat alle bedrijven in Noord een voorbeeld nemen aan het hek van Opzeezand!

 Bas Kok

Reacties


1 Comments on this post

  1. Leuk stuk & dank voor het compliment aan onze meeuw. Ook het hek ging tegen alle gemeentelijke regels en beeld/kwaliteitplannen in.

    Gideon Hein /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord