Kortebaandraverij in de Van der Pek // 2 juni

Traditiegetrouw wordt begin juni in de Van der Pekstraat de kortebaandraverij gehouden. Op zaterdag 2 juni treedt de top van de Nederlandse pikeurs aan in Amsterdam-Noord voor wat wel wordt genoemd de mooiste kortebaan van Noord-Holland.

De race over 300 meter op het zandspoor in de Van der Pek begint om 13.30 uur. 26 pikeurs en hun paarden strijden in een afvalrace om de In memoriam Joop Braspenning Bokaal. De prijsuitreiking is rond 18.00 uur.

De straat belooft weer supergezellig te worden met de ‘paardenmensen’, de bewoners en de liefhebbers van de paardensport. De lokale ondernemers zorgen voor terrasjes met eten en drinken. Er mag gegokt worden.

De eerste kortebaandraverij Amsterdam-Noord had in 1996 plaats op het Cornelis Douwesterrein, op initiatief van ondernemer Joop Braspenning. Het stadsdeel omarmde het evenement en zorgde ervoor dat het verhuisde naar het Buikslotermeerplein. Daar is de draverij tot 2010 verreden.

In 2010 is het evenement vanwege de bouw van de parkeergarage verhuisd van het Buikslotermeerplein naar de Van der Pekstraat.

De kortebaandraverij in Noord is onderdeel van een reeks draverijen in Noord-Holland. De organisatie is in handen van de Stichting Kortebaanwedstrijden Amsterdam-Noord en wordt mogelijk gemaakt door Braspenning BV, Ymere en het stadsdeel.

Kijk voor een sfeerimpressie van 2011 op YouTube.

Foto bovenaan het artikel is van © Suzanne Roos, meer foto’s op picasaweb.google.com

Reacties


ilovenoord