Schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd!

Alle Amsterdammers worden op Bevrijdingsdag uitgenodigd met elkaar een feestelijke maaltijd te delen. Het 4 en 5 mei comité organiseert op 4 mei een programma over de bezetting in het Zonnehuis en op 5 mei de Vrijheidsmaaltijd. Het moet een nieuwe traditie worden op de dag dat we de vrijheid en het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren. In Noord worden op drie plekken bijzondere maaltijden geserveerd.

Noorderparkdiner
In de Roze Tanker, één van de voormalige tankstations langs de Nieuwe Leeuwarderweg, wordt de vrijheid gevierd met het Noorderparkdiner. Je kunt aanschuiven voor een heerlijke maaltijd van Hotmamahot, er is muziek van de muzikanten van het Buurtpodium. De avond begint om 19.00 uur en kost 15 euro.

Allah Trouve Diner
Op de NDSM maakt kunstenaarscollectief Museum of the Bohemian een Allah Trouve Diner. Samen met de chefs van de Keuken van het Ongewenst Dier, TerraZen, MaTa (Marijn ADM en Tara Joe’s Garage) en Suzy CreamCheese (Zaal 100) zal een ‘dumpster diving’ diner worden bereid. De ingrediënten zijn afkomstig uit de restanten van groothandels, (super)markten en winkels. Bij mooi weer wordt er buiten bij de Treehouse gegeten, bij regen binnen in de Scheepsbouwloods. Deelname aan het diner dat om 18.00 uur begint kost 8 euro.

Djanna
In de Tolhuistuin wordt de vrijheidsmaaltijd een feest van overvloed. Onder de naam Djanna is er een bacchanaal waar behalve de wijn ook de woorden zullen stromen. De avond staat in het teken van de ontmoeting: wie ben je, wat eet je, waar hou je van. Wulps geklede gezelschapsdames, eigentijdse minnezangers en troubadours passeren de revue. Helaas zijn de stoelen allemaal al bezet, maar is er na 21.00 uur een Stille Disco.

Vrijstaat Amsterdam
Behalve de vrijheidsmaaltijden is er op 5 mei veel meer te doen in Noord. De NDSM-werf wordt Vrijstaat Amsterdam. Tijdens de Vrijstaat zal worden gedebatteerd over ‘radicale vrijheid’, over het belang van culturele vrijplaatsen in de stad en zijn er presentaties met muziek, theater, kunst, dichters en meer. Vrijstaat Amsterdam heeft plaats in het kader van de Culturele Stelling, een platform voor alle vrijplaatsen in en rondom Amsterdam en de jaarlijkse open dag van Hotdocks/Bar en Beeld waarbij de kunstenaars en creatieve ondernemers van de Broedplaats hun deuren openen. Vrijstaat Amsterdam is gratis toegankelijk, iedereen is welkom. Ook zijn er activiteiten voor kinderen.

Bevrijdingsvoetbalcup
In Tuindorp Oostzaan begint om 12 uur op het Cruijff-court in de Molenwijk de Bevrijdingsvoetbalcup voor kinderen van 10 tot 14 jaar. In de speeltuin Nieuwendam aan het Monnickendammerplantsoen zijn er vanaf 11.00 uur diverse activiteiten voor kinderen. Op de velden van de Volewijckers is er de hele dag een voetbaltoernooi.

In het Zonnehuis zal op 4 mei ’s avonds een programma plaatshebben over de geschiedenis van de NDSM-werf en Amsterdam Noord tijdens de bezetting. Tijdens ‘Sabotage!’ vertellen buurtbewoners en andere betrokkenen hun verhalen uit deze periode, over de werf en en het verzet tegen de bezetter. Het programma begint om 20.45 uur en de toegang is gratis.

Alle locaties van de Vrijheidsmaaltijd vind je op 4en5meiamsterdam.nl.

Reacties


ilovenoord