Volksopera Floradorp in première // 2 en 3 juni

Op het grasveld waar tijdens de jaarwisseling de grootste kerstbomenstapel van Nederland brandt gaat aanstaande zaterdag de Volksopera Floradorp in première. Het veldje aan de Floraweg is dan het toneel van een volks muziekdrama dat het verhaal vertelt van de onmogelijke liefde tussen een jongen uit Floradorp en het mooiste meisje van de Buiksloterdijk. De opera bestaat uit 24 bekende operaklassiekers en wordt helemaal gezongen in het Nederlands.

Initiatiefnemer René van ’t Erve won in 2011 de Betere Buurtprijs van Woningbouwvereniging Ymere met zijn idee voor een opera voor en door bewoners uit de wijk. Na een serie audities bleven 20 personen over waarmee hij aan de slag ging. ‘Ik ben zelf een operaliefhebber, maar wist dat in Floradorp dit genre niet voor de hand lag. In deze buurt denk je eerder aan een repertoire van Hazes en andere volkszangers. Toch heeft het enthousiasme me verrast.’

Van ’t Erve bracht buurtbewoners en professionals bij elkaar. ‘Voor de meeste solisten is dit de eerste keer dat zij een heuse opera zingen. We werken echt met man en macht om de optredens tot een succes te maken’. De muzikale begeleiding komt van jong afgestuurde musici van het Conservatorium Amsterdam en ook het Buiksloterkoor levert een belangrijke bijdrage. De muzikale leiding is in handen van dirigenten Joan Berkhemer en Jacqueline Fleskens.

Foto's Barbara Bos

De opera begint zaterdag om 21.45 uur, duurt 1 uur en 35 minuten, zonder pauze, en vindt in de open lucht plaats op het grasveld aan de Floraweg in Amsterdam-Noord. De entree is gratis voor wie met een eigen stoeltje komt. Voor wie een plek op de zittribune wil, gaat de kassa om 19.45 open. Kaartjes kosten 3 euro per persoon. Zondag 3 juni begint de Volksopera een kwartier later, om 22.00 uur. Reserveren is mogelijk via volksoperafloradorp@upcmail.nl. Bij buurtwinkel Lido, aan de Sneeuwbalstraat 48, kun je kaartjes kopen voor de tribune. Parkeren kan rond de Gamma in de buurt van de Klimopweg.

De Volksopera Floradorp zoekt nog vrijwilligers
Voor vrijdag, zaterdag en zondag 1,2 en 3 juni zoekt René van ’t Erve nog vrijwilligers. Sjouwers voor de op en afbouw, hospitality medewerkers, van alles. Kan je en wil je alle 3 dagen deel zijn van dit unieke Noordse buurtspektakel mail dan naar volksoperafloradorp@upcmail.nl.

De Volksopera Floradorp ontving naast steun van Ymere ook donaties van stadsdeel Amsterdam-Noord, het Oranje Fonds, de Rabobank Amsterdam-Noord, het steunfonds bja-cow, Schram Studio’s Noord en ondernemers uit Floradorp en inwoners van Amsterdam-Noord.

Volksopera Floradorp op Facebook
Lees meer over de Volksopera Floradorp op www.floradorp.nl

Reacties


ilovenoord