Wethouder Freek van Ossel sliep 4 nachten in Noord

Freek van Ossel sliep in april (16-20april) een paar dagen in een huisje op de Meeuwenlaan om de buurt en Noord wat beter te leren kennen. Na zijn wandelingen en gesprekken in de diverse buurten van Noord liep ilovenoord de laatste dag mee rond Vogelbuurt/IJplein. Hieronder enkele fragmenten uit het dagboek dat de wethouder bijhield …

Maandag:

Lief benedenhuisje van Eigen Haard met onnavolgbaar veel kastruimte. De bel doet het niet maar dat is in het zonnetje eigenlijk wel zo charmant. We doen het zonder koelkast en 4 pits kookstel. Later zal mijn bed tot 2 maal toe in elkaar storen. Dan maar gewoon op de grond.

Het loopt nog niet storm bij de actie “kom eten met de wethouder’. Buren hebben een kennismakingsbrief gekregen en er wordt aangebeld. De helft doet open en daarvan is het merendeel positief over de logeeractie. Men voelt zich enigszins vereerd maar is tegelijk huiverig om met mij te eten as donderdag. Ik begrijp die schroom wel een beetje. De teller staat op 3 met twijfel.

De Vogelbuurt ligt eigenlijk prachtig tussen de kleinschalige van der Pekbuurt en het terrein aan het IJ met bekende restaurants als Goudfazant en Stork.

Donderdag

Ik spreek met bewoners die zich inzetten voor de Noorderparkkamer. Een prachtig houten gebouw in het Noorderpark waar initiatiefneemster Floor, kunstenaars en later buurtbewoners van allerlei pluimage op een ‘organische’ manier wekelijks activiteiten letterlijk laten zien. Een wilgentuin, spontane muzieksessies, exotisch koken en dansen, zijn maar een selectie uit een veelheid van acties van buurtbewoners. Ze passen eigenlijk in geen enkel potje en dat is ook de bedoeling. Over 5 jaar is dit een echte beweging geworden of een overvliegende noviteit. Ik hoop op het eerste.

Vanavond eet ik met 4 echte buurvrouwen van opzij en boven. De oudere man is wegens ziekte afgehaakt. De buren kennen elkaar niet maar raken gaande de avond steeds meer in spontaan gesprek verwikkeld. Aan de kwaliteit van de tuintjes kun je zien welk deel van de Meeuwenlaan minder goed gaat. Er zijn meer leuke winkeltjes in de buurt dan ik dacht. Je moet het wel even weten.Ook hier de constatering dat men dichtbij elkaar woont zonder elkaar te kennen. Ik hoor alweer een schrijnend verhaal over langdurige overlast. Morgen meer….

Vrijdag

Het is druk in het wijkgebouw van corporatie Eigen Haard. Hier verzamelen actieve wijkbewoners en beheerders zich voor een tour in de Vogelbuurt. Het is een fijne buurt met veel saamhorigheid en waar vindt je dat nog? Tegelijk staat diezelfde saamhorigheid onder grote druk. Het ontbreekt aan continuïteit en de oudere actieve bewoners sluiten niet aan op de werelden van de jongeren. 24% van de buurtbewoners heeft geen werk en daarvan heeft de grote meerderheid qua positie en opleiding op de korte termijn geen kans op de arbeidsmarkt.

We gaan wandelen. Het Koekoeksplein staat er mooi en schoon bij in het zonnetje. Vrolijke viooltjes in bakken bij de huizen. Zeker 4 keer per jaar is er een buurtfeest met soms wel 100 of meer buurtbezoekers. Als we doorlopen naar het Kraaienplein (klopt dat? Is zwanenplein) zien we het verschil: zwerfvuil, bosjes die minder zichtbare plekken omranden en een speeltuin op een doorgangsplek. De combi van matige en mooie plekken is kenmerkend voor de buurt.

in gesprek met buurtbewoners in Restaurant Elmas

Freek van Ossel april 2012

Reacties


ilovenoord