Zonneplein special

Volkomen onder de indruk was ik van het Zonnehuis, wat een prachtige architectuur in Amsterdamse Schoolstijl. Aangetrokken door mysterieuze straten luisterend naar namen als Kometensingel en de Orionstraat belandde ik een aantal jaren geleden op het Zonneplein. Het had echter ook iets tragisch, want op het plein stonden veel panden leeg en het Zonnehuis ademde een vergane glorie. Nu, daar komt verandering in! Op vrijdag 25 mei presenteren basisscholen uit Tuindorp Oostzaan het Kinderwijkmanifest, dinsdags is het tegenwoordig marktdag en de Theaterstraat opent op 26 mei, hierover sprak ik met kwartiermaakster Sabine Pater.

Wat voor wijk willen we zijn?

Kinderen van basisscholen de Poolster, de Satelliet, de Bongerd, de Krijtmolen en de Twiskeschool bogen zich de afgelopen twee maanden over de vraag: ‘wat voor wijk willen we zijn, hoe gaan we om met elkaar?’ Op basis daarvan hebben ze een manifest opgesteld voor Tuindorp Oostzaan. Tijdens het traject moesten afgevaardigden van de scholen steeds zorgen voor voldoende draagvlak voor de voorgestelde plannen en regels door terugkoppeling naar scholen en klassen.

De laatste opdracht voor de afgevaardigden rondom het opgestelde Manifest was het bedenken van een scholenactie. Bij de presentatie van het Kinderwijkmanifest zullen de afgevaardigden vertellen welke actie de kinderen, leerkrachten en ouders van de eigen school gaan ondernemen.

De kinderen hebben de wijk met de opstelling van het Kinderwijkmanifest een aantal mooie leefregels gegeven. Als iedereen deze hanteert, draagt dat bij aan een fijner woon- en leefkimaat. Het wordt een feestelijke bijeenkomst.

Ontdek het geheim van het Zonneplein

Voor de opening van de Theaterstraat sprak ik met kwartiermaakster Sabine Pater.

Wat gaat er gebeuren op de opening?
‘Om 13u beginnen we met een gratis lunch voor de buurt met een welkomst-act en theatrale bingo in het Zonnehuis. Dan kan het publiek om 14u kiezen uit 3 activiteiten: Stoomcursus theater schrijven/maken in de grote zaal van het Zonnehuis, eerste editie ‘Soep, stuk en suiker’ in de Theaterstudio of Theateretalage maken in de Theaterstraat. Bovendien komt er een ideeënbus te staan voor bewoners met briljante ingevingen. Om 16u is de officiële opening.

Soep, stuk, suiker’ zal maandelijks terugkeren op elke tweede maandag van de maand. De avond begint met soep, vervolgt met het lezen van een toneelstuk en sluit af met koffie en iets zoets. De bewoners luisteren en bepalen achteraf hoeveel zonnetjes ze een stuk waard vinden. Het stuk met de meeste zonnetjes wordt na een half jaar uitgewerkt tot een voorstelling.’

Theaterstraat

De Theaterstraat // foto Sabine Pater

Hoe loopt het verder?
‘1 maart gingen de theatermakers officieel van start, dat zijn 15 mensen waaronder theatermakers, acteurs, schrijvers, regisseurs, cabaretiers, dramaturgen en fotografen. Als kwartiermaker ben ik al een maandje eerder begonnen met de voorbereidingen. We begonnen heel basaal met schilderen, behangen en klussen op Zonneplein 4. Van de linkerzijvleugel van het Zonnehuis mogen we samen met de Peter Faber Stichting gebruik maken. Onze eigen repetitieruimte is nog in verbouwing en wordt binnenkort door Ymere opgeleverd. Naast het klussen en het kennismaken is er de afgelopen maanden gerepeteerd, een open repetitie gehouden, een theaterworkshop voor kinderen gegeven en stond de Theaterstraat met de succesvolle vogelrace op Hemeltjelief!
Daarnaast hebben we contacten gelegd met ondernemers en scholen. De Theaterstraat wordt een Winters Binnen locatie en wellicht ook een speelplek voor het Fringe Festival. Ook zijn er plannen voor een revue met Klaas van Eerden. Er blijken ook veel actieve groepjes aanwezig op het Zonneplein, zoals het bewonersinitiatief Fijn Zonneplein. Met deze laatste club trekken we soms samen op. Als de één iets organiseert, kijkt de ander of het mee kan helpen. Zo denken we bijvoorbeeld mee over de Terrasjesdag op het Zonneplein op 23 juni…’

Dit voorjaar start ook Peter Faber zijn maandelijkse programmering in het Zonnehuis. Elke laatste zondag van de maand geeft Peter sollicitatie/auditie/presentatie trainingen, speelt hij een kindervoorstelling en presenteert hij een speciaal avondprogramma. De eerstvolgende voorstellingen zijn op zondag 27 mei en zondag 24 juni aanstaande.

Wat kunnen we verwachten in de toekomst?
‘Het Zonnehuis is ooit opgericht als verenigingshuis, wat kan je hiermee in deze tijd? Jonge makers die op zoek zijn naar een nieuwe plek, willen we hier een kans geven. Het zou best kunnen dat we in de toekomst een theaterhuis creëren dat door een groep theatermensen gerund wordt, à la studio K. Om dit te realiseren willen we eerst de buurt goed leren kennen om te kijken wat er nodig is.

Ymere ondersteunt de Theaterstraat in principe tot eind december 2013. Sabine hoopt dat de Theaterstraat dan zo levendig is, dat ze er structureel kunnen blijven zitten. Met de Theaterstraat wil ze Het Zonneplein niet overnemen, maar hiermee bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk. De Theaterstraat moet daarvoor impulsen geven, dingen doen voor de buurt en andere mensen aantrekken om het geheim van Het Zonneplein te ontdekken.’

De Theaterstraat

De Theaterstraat // foto Sjoerd Knibbelaar

Dinsdag Marktdag

Vanaf dinsdag 22 mei is er wekelijks een warenmarkt op het Zonneplein. De markt zal voorlopig zes keer plaatsvinden. Daarna wordt er samen met het stadsdeel gekeken of een doorstart na de zomer mogelijk is. Met deze markt gaat een lang gekoesterde wens van de ondernemers op het Zonneplein en de bewoners in Tuindorp Oostzaan in vervulling.

De markt op het Zonneplein bestaat uit zo’n 15-20 kramen met onder andere dames-, heren- en kinderkleding, huishoudelijke artikelen, tassen en accessoires, een vis- en bloemenkraam. Verder zijn er hobby- en drogisterijartikelen en staat er een stoffenkraam.

Met initiatieven als het Kinderwijkmanifest, de Theaterstraat en de Marktdag gaat het zonnetje weer schijnen op Het Zonneplein.

Wilma van den Akker

Wilma van den Akker

Reacties


ilovenoord