angsaw – De ‘achterkant’ van de noordelijke IJ-oever // 7 juni

Amsterdam Noord maakt de laatste jaren een spectaculaire ontwikkeling door. Naast de stadsvernieuwing die de wijken dichter tegen de ringweg gelegen in hoog tempo transformeert in een meer aantrekkelijke woonomgeving, is daar natuurlijk de transformatie van de eens zo slecht bereikbare noordelijke IJ-oever.

ANGSAW heeft al eerder gepleit voor een meer samenhangende visie voor de inrichting van deze oever. Hierbij lag de nadruk op de urgentie van het mogelijk maken van een aaneengesloten promenade gekoppeld aan een betere ruimtelijke inrichting. Nu willen we de aandacht richten op de woonwijken die aan de transformatiegebieden grenzen. Gaan zij meeprofiteren van de ontwikkelingen aan de IJ-oever? Of blijven die wijken en en de oevers met hun ruggen tegen elkaar staan?  ANGSAW pleit voor versterking van de relatie tussen noordelijke IJ-oever en het achterland. De vraag van deze avond is hoe we die relatie kunnen versterken en welke fysieke en/of programmatische interventies daarvoor nodig zijn?

Bij de behandeling van die vraag gaat het natuurlijk altijd om concrete projectgebieden.
Daarom hebben we drie gebieden geselecteerd waarop de discussie zal worden toegespitst:

 • Motorwalgebied – Vogelbuurt
 • NDSM – Tuindorp Oostzaan/Kadoelerwerf/Bongerd
 • Overhoeks – Van der Pekbuurt

Ter voorbereiding van de discussieavond zijn in april drie kleinschalige workshops georganiseerd met de drie gebieden als uitgangspunt. De resultaten daarvan zullen deze avond door de betreffende workshopleiders worden gepresenteerd.

angsaw=Amsterdam-Noord groene stad aan het water

Programma
20.00 uur: Introductie: Harry van den Berg (ANGSAW)
20.10 uur: Motorwalgebied – Vogelbuurt: Heike Löhmann (architect)
20.40 uur: NDSM – Tuindorp Oostzaan: Ron van Heusden (DRO)
21.10 uur: Overhoeks – Van der Pekbuurt: Hein de Haan (architect)
21.40 uur: Slotdiscussie

 • Brederodecollege, Meeuwenlaan 132 (entree aan de kant van het Vliegenbos)
 • 7 juni, 20.00 tot 22.15 uur, vanaf 19.30 uur is de zaal open
 • De avond is gratis toegankelijk.
 • Opgeven op mailadres secr@angsaw.nl

Reacties


1 Comments on this post

 1. Er is voor de Overhoeks – Van der Pekbuurt verbinding al een keer een leuk project geweest te zien in de mokem marktkrant, helaas was er niet genoeg sponsering om het project duurzaam op te zetten zie:

  http://www.drijvendetuinen.nl/downloads/mokem_markt.pdf

  Joeri /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord