Een ‘nieuwe’ Schellingwouderbrug

Het was wat vreemd, het uitzicht vanaf de Schellingwouderdijk, er klopte iets niet. In de verte zag ik de bogen van de Schellingwouderbrug opdoemen: een bescheiden ‘landmark’ op weg van Noord naar Oost, een brug zoals een brug moet zijn, zichtbaar van grote afstand.

Maar ineens werd duidelijk dat de brug ‘verkeerd’ lag. De stalen bogen staken boven de Oranjesluizen uit, de stad op de achtergrond, dit klopte niet.

De oude brug op een ponton bij de Oranjesluizen.

Op de plek waar de Schellingwouderbrug echt het Buiten IJ overspant ligt een nieuwe brug. Rijkswaterstaat heeft afgelopen weekend de oude boogbrug vervangen door een nieuwe. Opnieuw een brug van geen fratsen, en doe maar gewoon, sterker, de nieuwe brug is een exacte kopie van de oude uit 1957. Geen hightech, geen design, gewoon een brug met bogen.

De nieuwe brug

Eerder dit jaar waren de kleppen van de bewegende brug al vervangen en zijn de toeritten verbeterd. Het fiets- en voetpad is verbreed en de stijle stalen trappen worden vervangen door ‘luie’ trappen, met een flauwe helling. De maximum snelheid voor het autoverkeer wordt 50 km per uur.

De oude brug die op een reusachtig ponton staat bij de Oranjesluizen zal worden gesloopt.

Lees ook: De Schellingwouderbrug

Reacties


ilovenoord