Een ton bonen voor de Chocolatemakers

Het zeilvrachtschip Tres Hombres meerde gisteravond aan bij het IJplein met een lading cacaobonen voor de Chocolatemakers. Een groep vrijwilligers had zich gemeld om voor een plak chocolade en een glas rum de 1000 kilo cacaobonen te lossen en in bakfietsen naar de chocoladefabriek te rijden.

Op de kade bij het IJplein verzamelden zich gisteravond zo’n 50 mensen bij de schoenerbrik Tres Hombres, die net was aangekomen met een lading rum, chocola, thee en specerijen. In het ruim lag ook een ton biologische cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek bestemd voor de Chocolatemakers in Amsterdam-Noord. Het zou een hele klus worden om de 70 kilo wegende zakken met de hand uit het ruim te tillen, maar onder het motto ‘vele handen maken licht werk’ zou de klus wel geklaard worden.

Omdat de douane een routinecontrole hield duurde het langer voordat er gelost kon worden. Gelegenheid voor chocolademakers Rodney en Enver om de opgetrommelde sjouwers te laten proeven van hun nieuwste chocoladereep. Met een kleine hoeveelheid vooruitgestuurde cacaobonen en wat gerookt zeezout hadden ze het afgelopen weekend al kunnen experimenteren en een overheerlijke chocolade gemaakt. Een stuk chocolade met een zilte toets, dat weergaloos is met een glas rum van Tres Hombres.

De douane komt aan boord.

Het lange wachten werd aldus beloond, maar helaas voor de Chocolatemakers mochten de bonen niet van boord. Een fout bij de inklaring zorgde ervoor dat de lading pas later gelost mag worden. De Tres Hombres is de afgelopen nacht het Oosterdok in gevaren en bij het Scheepvaartmuseum afgemeerd. Daar kan de boot bezocht worden.

De 32-meter lange schoenerbrik Tres Hombres is sinds december 2009 in de vaart. Het schip onderhoudt een vrachtdienst tussen Europa, de Atlantische eilanden, het Caribisch gebied en Amerika. Naast een vrachtcapaciteit van 35 ton, heeft het accommodatie voor 5 crew en 10 leerlingen, trainees of passagiers. Rederij Fairtransport uit Den Helder wil met het zeilende vrachtschip een duurzaam alternatief bieden op het vervuilende vervoer per containerschip. De rederij werkt ook aan een nieuw hightech zeilend vrachtschip om de concurrentie aan te gaan met de conventionele vaart.

De Tres Hombres langs de kade van het IJplein.

Reacties


2 Comments on this post

  1. Dat is toch wel heel bijzonder, om op deze manier niet alleen een nieuwe chocoladefabriek in Noord op te zetten met producten van hoge (én fair-trade) kwaliteit, maar ook nog eens de grondstoffen op een manier aan te voeren die zo goed past bij Noord: cultuurhistorie, fraaie schepen, eerlijk handwerk, schouders eronder. Met bakfietsen het schip lossen: alsof de tijd meer dan 100 jaar heeft stilgestaan.
    Aan de foto’s te zien is de Tres Hombres een prachtig schip. Maar anno 2012 een zeilend vrachtschip op de wereldzeeën exploiteren, dat getuigt wel van grote durf én liefde voor de zeilvaart. En het is wel heel creatief om je grondstoffen juist door zo’n klassiek zeilschip te laten vervoeren. Enver en Rodney van de Chocolatemakers: dankzij jullie is er weer een stukje Noordse geschiedenis geschreven!

    Tom Tossijn /
  2. En nu? Ik hoorde het te laat, helaas. Ik ben dol op die boot, die ik in september zag vertrekken vanaf Terschelling. Toen vertelde ik Zwets in het ruim. Ik heb nog een bakje voor achter de fiets. Past best één zak in. Of zijn die zakken al aan de wal inmiddels?

    Nancy Wiltink /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord