Er staat een kijker aan de kade… // t/m 26 oktober

Japanners die Noord bezoeken zijn al geen uitzondering. Eye trekt massaal hordes toeristen naar onze kant van het IJ. Grappig is dan ook dat ze bijna allemaal afstormen op de kijker van Sarah Payton die bij de kade staat tussen Cafe de Pont en de Tolhuistuin. Er hoeft geen muntje in, en eigenlijk zie je de overkant niet eens echt, maar wat dan wel?

Het doet denken aan een ouderwetse toeristische verrekijker, hoewel deze massief is, van ruwe beton en staal. Je kijkt door de zoeker en verwacht de centrale stad te zien, maar in plaats daarvan zie je videobeelden van de stad. Glimpen van mensen, gebouwen, woonbuurten en industriële gebieden. Er is muziek, een melancholiek soundscape van Nederlands artieste Machinefabriek, en de stem van een vrouw, vertellend over de stad.

Door een knop op het ‘gezicht’ te drukken start je een video, die daarna twintig minuten afspeelt. Een andere knop laat je kiezen tussen luisteren in het Engels of het Nederlands. Het geluid komt er rechtstreeks uit, maar je mag ook een koptelefoon inpluggen. Omdat de video een loop is, hoef je niet in een keer hem helemaal uit te kijkn; als je een dag of week later terugkeren dan hoor je een ander deel van de verhaal …

what it seems to be / wat het lijkt te zijn

what it seems to be / wat het lijkt te zijn
Sarah Payton
t/m 26 oktober, 2012 IJ-oevers, Amsterdam Noord

lokaties waar de kijker naar reist:

8 juni — 4 juli // de Tolhuistuin (aan het IJ, naast de Buiksloterweg pont vertrek, tegenover de Tolhuistuin paviljoen)
5 juli — 2 augustus // de NDSM-werf (aan het IJ, tussen de NDSM pont vertrek en de IJ-kantine)
3 — 30 augustus // het IJ-plein, Meeuwenlaan (aan het IJ, naast de IJ-plein pont vertrek)
31 augustus — 27 september // de Overkant (oude Stork terrein) (aan het IJ, naast Restaurant Stork)
28 september — 26 oktober // M-Lab (aan het IJ, tegenover M-Lab)

Reacties


ilovenoord