Koffie in Noord – Opening Stadsbranderij Noord van Kees Kraakman // 20 juni

Kees Kraakman kwamen we al vaker tegen met zijn fantastische (slow) koffie standje op festivals in noord en in de open COOP. Nu valt er een mail in de ilovenoord-mailbox met het heuglijke bericht dat Noord een echte Koffie Branderij rijker gaat worden! Naast de superkoffie van Mick (ilPecorino) en Sylvia (al Ponte) gaan we kennis maken met echte “slow” koffie. Zelfgebrand. Opschenken.  Aeropress. V60. Cafetiere Koffie,  of met belgische filter …voor de echte freaks het Walhalla! En wat zal die lekker passen bij de chocolade van de Chocolatemakers.

Kees Kraakman vertelt ons het hele verhaal …

Hoe begint zoiets?

Het zaadje werd geplant tijdens SOK. De energie, die Sander, Onno en ons koffiedrinkend publiek mij gaven was heerlijk. Heel de zomer 2011 stond ik strak van een mix van energie, adrenaline en cafeïne. We hadden een eigen Espressobar! En de mensen vonden het geweldig. Oké, toegegeven, het waren er geen honderden per dag, maar verspreid over de 6 maanden dat we open waren hebben we de honderd zeker gehaald.  En elke klant droeg iets bij aan het avontuur. Het avontuur smaakte naar meer, maar de plannen verzandden in modderpoelen, waar we niet uitkwamen. Sander kroop weer achter zijn computer, Onno ging fulltime bij de Espressofabriek werken en ik slingerde weer verder door het Nederlandse koffielandschap.

Net iets te hardcore

koffie in de COOP

Op een ochtend in oktober schrok ik wakker om een uur of vijf en kon niet meer slapen. En daar, rond kwart voor zes, besloot ik een koffiebrander te kopen. Vol adrenaline door dit besluit ging ik naar beneden, opende mijn laptop en checkte mijn banksaldo. Vrijwel dezelfde dag bestelde ik mijn Giesen W1, een besluit waar ik nooit spijt van zal krijgen. Over randzaken als, waar ik de brander neer moest zetten, en dat het wel handig zou zijn als ik ook koffie zou hebben om daadwerkelijk te kunnen roosteren, dacht ik niet na …

Giesen W1 brander

In de Open Coöp mocht ik mijn brander neerzetten en een paar maanden uitvinden of iedereen er gelukkig van werd. Uitzonderingen daargelaten werd iedereen er, op zijn of haar manier,  gelukkig van. In de Open Coöp organiseerde ik afgelopen maanden een paar koffiemiddagen. Net iets te hardcore is gebleken, mijn concept ‘koffie zonder melk & suiker, maar met tekst & uitleg’  trekt een flinterdun publiek aan, wat dan ook nog eens met name uit vrienden, familie en een handjevol koffienerds bestaat. Maar ook hier ging ik na elke dag vol met energie en adrenaline weer huiswaarts.

En dus..

En dus open ik woensdag 20 juni een stadsbranderij!
Zoals gezegd een plek waar er live koffie wordt geroosterd en geschonken, vragen vrij staat, en melk & suiker gewoon aanwezig is. Je kunt hier dus koffie in alle soorten en maten bestellen, maar ook thee en fris drinken, een krantje lezen, mail checken, werken aan je scriptie of lekker hangen met vrienden, er is namelijk ruimte zat. Stadsbranderij Noord wordt gelukkig geen solo project. Ik heb Sander Schat en Dieudy van de Berg zo gek gekregen om mee te doen. Zij staan mij bij in de zomer waarin Amsterdam Noord fantastische koffie leert kennen.

 • Stadsbranderij Noord is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 09:00 tot 18:00
 • Stadsbranderij Noord // Tolhuisweg 2 // Amsterdam

Reacties


5 Comments on this post

 1. Ga ik ZEKER checken!!! Tot snel!

  Ilja /
 2. Kees, wat gaaf zeg!! Zou ik heeeel graag heeel wat koffietjes komen nuttigen deze zomer, maar ik geniet dan maar denkbeeldig mee vanuit Kenia (veel koffie hier, moeten jullie echt een keertje zelf komen proeven:))
  Veel succes!
  xx esther g.

  esther /
 3. Sluit me aan bij Esther, jammer om dit te missen! Wanneer komen jullie hier proeven?
  Veel suces ermee, en ik heb bij mijn vrienden in Noord reclame gemaakt, hoop dat ze allemaal komen.
  groeten,Ruth

  Ruth /
 4. Hi Kees! Vanaf hoe laat kunnen we morgen we morgenavond bij je terecht voor de thema avond ‘Irish coffee’?

  Jolien /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord