Met het Oog op Noord – Janet de Jong

“Typisch foto’s van mannen”, roept Janet door de telefoon. Ik bel met fotografe Janet de Jong om te vragen of zij een foto wil insturen van haar favoriete plek in Noord. De vorige foto’s in deze serie zijn volgens haar duidelijk gefotografeerd door mannen. Er staan namelijk geen mensen op de foto’s.

Noord fascineert en schuurt – toch – ook – wel – een – beetje. Grote verschillen, arm, rijk en rauw. Verschillen zijn er vooral tussen Noordelingen onderling. In haar eigen buurt, in de Van der Pekbuurt, is het soms wennen, als je – zoals Janet heeft gedaan, in Noord bent komen wonen, vanuit Oost. Het lijkt wel of ze de buurt en haar bewoners ‘eigen wil maken’ door ze te fotograferen. Om op die manier vat te krijgen en een thuisgevoel te creëren.

De Dirk - Janet de Jong

De favoriete plek van Janet is ‘haar’ Dirk van den Broek op de Meeuwenlaan. De Dirk die altijd open is. Juist ook op saaie, druilerige zondagmiddagen waarop het erg stil kan zijn Noord. De Dirk als hedendaagse pleisterplaats voor Noordelingen van allerlei pluimage. Op zoek naar voedsel, een mini-uitje en contact?

Janet exposeerde in april 2012 in het Stadsdeelhuis met haar straatfoto’s van Noordelingen. Op haar website is meer werk te zien.

Portretfoto van Janet: Jurriaan van Heese

Reacties


3 Comments on this post

 1. Prachtig, Peter! Mooi beeld. En, met Mensen erop 🙂 Sluit ook weer goed aan bij de Eye foto van Peter Smith, zie: http://www.ilovenoord.nl/index.php/2012/04/10/met-het-oog-op-noord-peter-smith/… Het Eye, ach, het Eye, *zucht*… en wat zou nu een gedeelde mooiste plek van Noord zijn, volgens jou en zou je ‘m willen fotograferen voor deze serie?

  Suzanne van Heese /
 2. Tsja, mooie plekken in Noord. Het zijn er zoveel! Het hele Noordse deel van Waterland met Ransdorp, Zunderdorp, Holysloot, Durgerdam en de polderlandschappen. De Nieuwendammerdijk, het NDSM terrein e.o.
  Kortom keuzes, keuzes, keuzes…
  Noord is sowieso voor mij en inspiratiebron voor wat betreft fotografie:
  zie http://www.flickr.com/photos/terdata.
  NDSM dan? http://www.flickr.com/photos/terdata/4162814411/in/set-72057594070487273/lightbox/, zonder mens. Of deze:http://www.flickr.com/photos/terdata/6700067781/in/set-72057594070487273/lightbox/, met mens 😉

  Peter Bongers /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord