Thuisafgehaald in noord

Sinds mijn ontdekking van de website thuisafgehaald.nl heb ik een nieuwe missie voor Noord. Eten delen. Afgelopen weekend ben ik officieel gedoopt tot buurtkok.

Thuisafgehaald.nl komt vanuit de economie van het delen, het wij denken, het ken-je-buur principe, je bent wat je eet, de anti-afval en de liefde-door-de-maag beweging.
Het concept is simpel. Je meld je aan website je wordt automatisch afhaler. Kok ben je op het moment dat je de eerste maaltijd online zet die je buren mogen afhalen voor eerlijk bedrag. Zo kunnen buren genieten van elkaars culinaire aangelegenheden.

eten afhalen bij een thuis-kok!

Sinds de lancering van de website in maart dit jaar zijn er in Nederland al 1224 gerechten afgehaald bij de buren. Waarom ontdek ik dit nu pas? Ik krijg al honger bij het idee dat ik de geuren uit de buurt achterna mag lopen. Kom ik eindelijk te weten hoe de noedelsoep smaakt van mijn Chinese overbuurvrouw, die zij elke dag onder tl-licht naar binnen slurpt?  Kan ik vanavond Marokkaanse taboule uit de Van der Pek proberen? En eten die studenten eigenlijk nog iets anders dan afhaalpizza’s?

score in Noord. 15 afhalers, 2 koks

Eenmaal aangemeld tel ik de score in Noord. 15 afhalers, 2 koks.  Op dit moment wordt er niets iets aangeboden. Ik voel een lichte teleurstelling opkomen. Omdat we met enkel laffe afhalers geen stap verder komen neem ik de proef op de som: ik besluit voor komend weekend mijn lievelings zelfgemaakte pesto- pasta aan te bieden.

Twee dagen wacht ik in spanning af.  Uiteindelijk meldt zich een vegetarische afhaler. Ik stel me haar voor als een evenbeeld van mij, een jonge import Noorderling met kruidenplanten op haar balkon, die ik vast eens heb zien dansen in de Tolhuistuin. Eenmaal aan de slag in de keuken slaat ineens de onzekerheid toe.

De andere Noordse chefs maken pasta fungi porcini, longtong met tempeh en sicilinaanse venkelsalde. Ik maak pasta pesto. Is het niet een tikkie saai? Proeven. O nee te veel knoflook! Gebruiken anderen niet veel meer zout? Vriendlief moet wel 10 keer proberen. Nee, niet met diezelfde vork in de pan! Net op tijd. De keuken nog een chaos en met de pesto op mijn neus ren ik met een bakje naar de deur. Daar staat mijn afhaler. Ze is rond de 65 en een echte. Niks import.  s’Avonds krijg ik via de website nog een bedankje:

‘Heerlijke pasta met zelfgemaakte pesto, heerlijk smakelijk’.

Ik sta inmiddels te stralen als een kleuter. Het bedankje kun je delen op Facebook, waar ik gretig mijn nieuwe roeping kenbaar maak.  Een nieuwe aanbieding voor mijn buren laat nog even op zich  wachten. Dit weekend komen mijn vrienden voor mijn pasta pesto …

ps: Thuis- koks in Noord zijn Liefde Gaat door de Maag en de IJkeuken!

Reacties


3 Comments on this post

 1. Hoi Jeltsje! Leuk dat je ook gepromoveerd bent tot thuiskok 🙂 leuke herkenbare blog.
  Ik kook zelf elke dinsdag, en wie weet komt er in de toekomst wel meer bij!
  Succes ermee!
  Groet, Tjarda – liefdegaatdoordemaag thuiskok

  Liefdegaatdoordemaag /
 2. Hi Jeltsje en Tjarda,

  Ja, leuk; nog meer koks én afhalers! Het maakt de buurt écht gezelliger. Ik ga volgende week een thuiskapper delen met een van mijn afhalers en ik heb een zalige pot jam gekregen van een ander. Kijk!

  Als we wat meer koks en afhalers hebben moeten we misschien een keer een buurtfeestje organiseren. Lekker!

  Grt. Tinda
  (op de thuisafgehaaldsite: Tinda’s IJ-keuken)

  Tinda /
 3. Erg leuk om te lezen! Ik heb hem ook maar op de facebookpagina gezet van Thuisafgehaald! 🙂

  Freya /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord