Wereld van Zwerfvuil te water // 21 juni

KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet – kunstenaar Peter Smith wil niet klagen, maar doen. Zijn project Klean World Wide bestaat uit een globe van vijf meter in diameter. Blauwe petflesjes vormen de oceanen, groene de continenten en witte patatbakjes zullen de polen voor hun rekening nemen. Peter heeft veel plastic uit Amsterdam verzameld en zal zijn Wereld van Zwerfvuil aanstaande donderdag om 12u ter water laten voor het EYE. In het IJ zal de globe de komende drie maanden te zien zijn.

Peter kan niet langer zwerfvuil laten liggen, omdat dit vuil door de dieren wordt opgegeten en op die manier in onze voedselketen belandt. Zo krijgen uiteindelijk ook onze kinderen dit plastic binnen en dat kan Peter niet langer aan zien. En hij is niet de enige, want de afgelopen dagen hebben veel mensen hem flesjes aangeleverd.

Peter Smith - Klean World Wide - Foto: Elien van Riet

‘Vanaf begin 2010 ben ik bezig om zwerfvuil te verzamelen. In eerste instantie had ik het idee om er een muur van te maken in de vorm van een landkaart met uitzicht op het IJ. Een vriend van mij, Jaap de Vries, raadde me aan om er een bol van te maken. Hij heeft me overgehaald, ik maak hem dan ook samen met Jaap. Hij is staalbewerker en weet precies hoe zwaar de constructie moet worden en hoeveel gewicht het kan hebben. Zonder hem zou het niet gelukt zijn.’, zo vertelt Peter.

Peter en Chris, foto: Elien van Riet

Er komt iemand aangelopen. Chris komt net terug uit Mexico en geeft Peter een aantal flesjes uit die regio. Het is letterlijk een globaal project met flessen uit allerlei windstreken vol verhalen.

  • donderdag 21 juni om 12u bij Eye Institute

Reacties


ilovenoord