BBQ’en op een dukdalf in het IJ

Op een groot dukdalf in het IJ kun je vanaf 21 september barbecueën en een vuurtje stoken. Ontwerper en theatermaker Hetty van Bommel van Convoi Exceptionnel plaatst een stadsmeubel op het eilandje, waar je, als de dagen korter en frisser worden, beschut kunt zitten en genieten van de warmte van een vuurplaats.

In de hoogtijdagen van de NDSM werden er schepen aan vastgelegd om proef te draaien, maar sinds de teloorgang van de scheepsbouw in de jaren 80 liggen de dukdalven langs de Ms. Van Riemsdijkweg er zo goed als werkeloos bij. Aan twee van de eilandjes ligt de oude Russische onderzeeër Foxtrot te wachten op sloop. De derde aanlegplaats wordt de komende jaren getransformeerd tot ‘ervarings-stadsmeubel’.

NPSP-NDSM, Nieuwe Proef Stoom Plaats-NDSM, zoals het project heet, zal gedurende zes jaar afwisselend worden gebruikt als vuurplaats, moestuin en hotelkamer. Als eerste zal ‘NPS-Vuur-P’ worden gerealiseerd; een stalen lounchmeubel zal warmte en beschutting bieden in de herfst- en wintermaanden. Het vuurblok in het midden is zowel kachel als barbecue.

In het voorjaar van 2013 zal er een moestuin op het dukdalf worden aangelegd. Op NPS-Groenten-P kun je komen tuinieren en picknicken. Lunchen en lounchen op een mini-eilandje in het IJ, waar je je zelfgekweekte biologische tomaatjes eet en geniet van het panoramische uitzicht over de haven.

De mooiste ervaring moet toch wel het NPSP OneNightsHotel worden. Op het aanlegeilandje wordt een hotelkamer gebouwd waar je één nacht met maximaal twee personen kunt overnachten. De inrichting van de kamer wordt ontworpen door kunstenaars van de NDSM en elk half jaar gewisseld. Het OneNightsHotel wordt zelfvoorzienend gemaakt; het zal zijn eigen energie opwekken en zuivert zijn eigen drink- en afval-water. De prijs voor een nacht op het IJ bepaal je de volgende ochtend zelf, je betaalt wat het je waard was.

NPSP-NDSM zal alleen per boot bereikbaar zijn.

Reacties


ilovenoord