Hallo daar, hemel? wij willen de zon zien. Nu!

Aan de Tolhuisweg ligt het open terrein van Overhoeks. ‘Aan de zonzijde van het IJ’, daar is geen woord aan gelogen, maar wat heb je eraan als de zomerzon voortdurend achter grauwe regenwolken schuilgaat? De bouwvak nadert, de schoolvakanties beginnen, voor middelbare scholieren zijn ze eigenlijk al een week aan de gang. Maar waar blijft de zon? Wat heb je aan vakantie, als je binnen moet zitten memory spelen met je kleine broertje?

Antwoord op de vraag: de zon is al in Noord, in een bouwput. Op de zandvlakte van Overhoeks verrijst een nieuw, wit gebouw. Wat hier gebouwd wordt staat duidelijk op de borden, die je echter pas kunt lezen als je recht voor de hoofdingang gaat staan. Bij de Tolhuistuinen de brug naar Eye over. Hier wordt gebouwd aan een nieuw schoolgebouw, voor een nieuwe middelbare school. Het Hyperion Lyceum.

de zon is al in Noord, in een bouwput

“Aha, Hyperion” denk je misschien hardop. Om meteen daarna aan iemand die ervoor heeft doorgeleerd te vragen: “wat betekent dat eigenlijk?” Gelukkig wonen er in Noord genoeg mensen die graag hun kennis doorgeven: “Hyperion? Dat is de vader van de zon en de maan. De titaan van het licht. Een oude oergod, die het licht op de wereld zette.” Het staat niet op de borden, maar de man die zijn hond uitlaat op de parkeerplaats van Eye weet er alles van.
Ik kijk naar het gebouw. Wit. Met een beetje fantasie zou je er een tempel voor de zonnegod in kunnen zien. De look-alike sahara rondom het gebouw versterkt dat beeld nog. Het enige wat nog ontbreekt is de zon zelf. Daar wordt het wel tijd voor, zo halverwege juli. Zon en licht.

Een jaar lang was het een mini-school van twee klassen, die in huis zat op het Bredero. Komend jaar komen daar vijf klassen bij. Vijf klassen! Een ongekend succes. Eén van die dingen waar noord trots op is. Kinderen hoeven nu niet meer het IJ over. Of toch: ineens is er een school die kinderen aanzuigt vanuit het centrum van de stad. Dat is een interessante omkering. Ouders van a.s. brugklassers hebben er dan ook allemaal al wel van gehoord. Het Hyperion. Met die enthousiaste schoolleider. Als je je als eerste aanmeldde, kreeg je een taart. De school waarvoor in een paar maanden een hele school uit de grond wordt gestampt. Met de snelheid van het licht, zogezegd. In de kleur van het licht: wit. Daar kunnen andere bouwprojecten nog wat van leren. ‘Niet lullen, maar poetsen.’ Geen zomerstop, geen bouwstop – met de hands-on mentaliteit van Noord.

look-alike sahara rondom het gebouw

Bouw maar snel door, die school. Met de snelheid van het licht. Zet de ramen open. Geef die reus die de zon op de wereld kan zetten een kamertje op zolder. Wie weet dat dan de zomerzon in Noord gaan schijnen. Dan is de zandvlakte van Overhoeks een zomerstrand gelijk. Waar je illegale strandfeestjes kunt geven tot het eind van de vakantie. Vanaf de noordzijde naar de pont rijdend zien we nu al een echte sky-line van Noord opdoemen. Uit het witte zand rijzen de gebouwen omhoog. Geen fatamorgana. Ongeveer hier, onder dit zand, stond ooit die roemruchte galgenput. Er is wel wat aan het veranderen in Noord. Hyperion, met de h van de hoop van Noord. Licht in de duisternis.

En zie: er was licht.

Hyperion

Hyperion (Grieks: Υπερίων, Hyperíôn) was de Titaan van het licht. Zijn naam betekent “de in de hoogte wandelende”. Hyperion stelde regelmatige dagen en maanden in door de zon en maan in een vaste cyclus langs de hemelkoepel te laten bewegen, terwijl zijn broer Crius de beweging van de sterrenbeelden regelt en daarmee de seizoenen. Toen de Titanen door de Olympische goden verslagen waren, werd Hyperion samen met zijn broers opgesloten in de Tartarus.
Waarschijnlijk werd hij ook gezien als de god van observatie, terwijl zijn vrouw de godin van het zicht was. De oude Grieken geloofden dat de ogen licht uitzenden, en men voorwerpen kon zien als deze straal er op viel.
In de Griekse cultuur en mythologie speelt Hyperion vrijwel geen rol.

Oorsprong en nakomelingen

Als Titaan was Hyperion een zoon van Uranus en Gaia. Hij huwde met zijn zuster, de titanide Theia. Zij baarde hem Helios (de zon), Selene (de maan) en Eos (de dageraad). Dikwijls is Hyperion ook een bijnaam van de zonnegod Helios. Het verschil werd in de latere Griekse literatuur aangegeven door erbij te vermelden of het om een Titaan ging of simpelweg om een God.

Reacties


1 Comments on this post

 1. Wat een leuk stuk Nancy!
  We hebben er zin in, in ons eigen gebouw…
  Van alle nieuwe aanmeldingen komt 63% van boven het IJ. Dus wij zijn met recht echt een school van, voor en door Noord!
  Het Hyperion Lyceum wenst jou ook een heel fijne vakantie. Hopelijk tot volgend jaar.
  Ilja Klink

  Ilja Klink /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord