Inburgeren in Noord met Justina uit Ghana

Nieuwe serie: Inburgeren met…

Verslaggeefster Belle Teunissen, woonachtig in de Van der Pekbuurt, zal de komende tijd mensen interviewen over hoe zij zijn ingeburgerd in Amsterdam-Noord. Of ze nu uit Limburg of uit Nigeria kwamen, iedereen deed ‘iets’ om zich thuis te voelen in Noord. Wat is hun geheim?

Deze week lees je het verhaal van Justina uit Ghana.

Uit: Ghana.
Leeftijd: 31
In Nederland sinds: 13 mei 2008
In Amsterdam-Noord sinds: 1 mei 2011

Waar woon je?

‘Ik woon in een flat in Nieuwendam, samen met Coby, een aardige vrouw die ik leerde kennen via de kerk. We hebben elk een eigen kamer en delen de woonkamer en de badkamer. Coby is Nederlands en ouder dan ik, ze zou mijn moeder kunnen zijn. Ze was heel actief in de kerk. Vanaf het begin heeft Coby mij geholpen om de weg te vinden in Amsterdam-Noord. We eten vaak samen. Overdag ben ik meestal bij mijn Nederlandse vriend Jonathan en zijn kinderen van 3 jaar en 1 jaar, in het Blauwe Zand.

Ik zou eigenlijk niet lang in Nederland blijven. Ik ben met een werkvisum naar Nederland gekomen om kinderen te verzorgen. Toen ik hier kwam liepen de dingen anders dan voorgesteld. Aardige Nederlanders die ik leerde kennen in de kerk en op straat hebben mij geholpen en echte liefde laten zien.

Wat was je eerste indruk van Noord?

‘Ik vond Noord in het begin ver weg van het centrum, maar wel heerlijk rustig. ‘Aaaaaah’, dacht ik toen ik de buurt zag. Ik heb vrede gevonden in Noord. Met mijn fiets kwam ik op nieuwe plekken. Mijn lievelingsplek is het Buikslotermeerplein. Ik houd van winkelen! Ik ga meestal op de fiets.

De mensen uit Noord vind ik lief. Eerst woonde ik in Nieuw-Vennep en daarna in het centrum. Maar in de stad zijn zoveel mensen, dat je niemand echt kent. Toen ik mij niet lekker voelde en hulp nodig had, durfde ik dat aan niemand in de buurt te vragen. Altijd wanneer ik me niet goed voelde, belde ik Jan en Elly, mijn ‘Nederlandse ouders’ uit Nieuw-Vennep. Ik heb hen leren kennen toen ik in Nederland kwam wonen. Zij staan altijd voor me klaar.

In Noord ken ik mijn buren; hier zorgen de mensen voor elkaar. Ik help ook anderen, ik help bijvoorbeeld mijn buurman met schoonmaken. Als ik op straat iets vraag in Noord, krijg ik altijd antwoord. Maar toen ik laatst aan een oudere vrouw de weg vroeg op Amsterdam-Centraal, dacht zij dat ik aan het bedelen was! Ze zei sorry, maar het was voor mij duidelijk: Noord is anders dan de stad.’

Justina uit Ghana

Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen Ghana en Amsterdam-Noord?

‘Hier helpt de regering alle mensen om onderwijs te volgen. Ook worden er in buurthuizen activiteiten georganiseerd voor kinderen en jongeren. En ik krijg gratis een inburgeringscursus! Dat vind ik heel goed van Nederland. In Ghana is onderwijs voor de meeste families te duur. School is niet verplicht. Veel jongeren hangen buiten rond op straat. Alleen de kerk helpt soms met het inzamelen van schoolgeld, als je geluk hebt. Mijn vader is dood gegaan toen ik vijf jaar was, maar ik heb wel het geluk gehad dat ik naar school kon gaan. Na mijn opleiding werkte ik in Ghana als juffrouw op een basisschool en als au pair.

Een ander verschil tussen Ghana en Nederland is solidariteit. In Nederland is veel solidariteit, in Ghana helemaal niet. Als je ziek bent, ben je ziek. Als je geen geld hebt om eten te kopen, jammer dan. Ben je arm, dan blijf je arm. In Nederland zorgt de regering ervoor dat mensen die ziek zijn of geen geld hebben, geholpen worden. Dat vind ik mooi.

Eerst was ik alleen in Nederland. Nu ben ik samen met Jonathan en de kinderen. Ik heb Jonathan in de kerk ontmoet, op Goede Vrijdag van dit jaar. Jonathan’s vrouw is een jaar geleden overleden aan kanker. Ik vond het zo erg, een vader alleen met zulke jonge kinderen. Sinds begin juni hebben we een relatie. Ik hou van hem en zijn kinderen en help graag mee in het gezin.’

Wat heb je gedaan om in te burgeren in Noord?

‘Allereerst wilde ik beter Nederlands leren. In juni 2011 ben ik begonnen met een inburgeringscursus. Ik krijg drie dagen in de week les in Basisschool de Kinderboom. In het begin was ik erg onzeker, ik dacht dat ik in de langzame groep moest en eerst opnieuw het ABC moest leren. Maar het ging goed en ik mocht na twee weken naar de gevorderden klas komen. Nu ben ik bijna klaar. Wanneer ik mijn inburgeringsdiploma heb, kan ik werk gaan zoeken.

Naast school, ben ik op mijn twee vrije dagen vrijwilligerswerk gaan doen. De afgelopen twee jaar heb ik gewerkt in drie buurthuizen in Noord: De Rietwijker, De Gouwe en De Meeuw. Ik heb zeven maanden achter de bar gestaan in buurthuis de Meeuw, elke dinsdag wanneer er buurtmaaltijden waren. In die tijd heb ik veel aardige mensen ontmoet. Bij buurthuis De Rietwijker en De Gouwe hielp ik mee met kinderactiviteiten. Dat vind ik het leukste: samen knutselen, naar de speeltuin of hutten bouwen!

Zelf Ik heb altijd gevoeld dat ik mensen wilhelpen. Ik ben zorgzaam. Daarom vind ik het leuk om met kinderen te spelen en vrijwilligerswerk te doen. Ik leerde Jonathan kennen toen ik op Goede Vrijdag op zoek was naar de Nieuwendammerkerk. Ik reed op de fiets en hij zat in de auto. Toen ik hem aansprak, zei hij: ‘Daar ga ik ook heen!’ Even later zaten we in de kerk met de kinderen tussen ons in. We zijn verliefd geworden. Door Jonathan en de kinderen voel ik me nog meer thuis in Noord.’

Heb je een tip voor nieuwkomers in Noord?

Ga vrijwilligerswerk doen. Je kunt zo andere mensen helpen en tegelijk zelf veel leren. En je ontmoet leuke mensen uit de buurt. In Noord wonen veel lieve mensen. Je zorgt voor elkaar in Noord, het is een beetje een dorp in de stad!

Reacties


ilovenoord