Operatie Periscoop in van der Pek

Frits de Wolff is de Buurtmeester van de Van der Pekbuurt. Hij schakelde Margreet van der Vlies en haar Atelier Habitat in, om de kinderen in de buurt informatie te laten geven over wat er speelt in de buurt. Kinderen denken en kijken vaak vanuit een ander perfectief dan volwassenen. Zij kunnen daardoor een onoplosbaar lijkend probleem in een nieuw daglicht zetten.

Het onderzoek, aangevuld met verdiepende en creatieve activiteiten, door de kinderen onder de naam Operatie Periscoop, ‘vanuit een verborgen positie observeren op een hoger niveau’, levert dankbare informatie en Wijze Raad op. Zie hieronder deze wijze raad van een aantal kinderen…

Brahim (8 jaar)

“Het water rondom de Van der Pekbuurt moet schoongemaakt worden, zodat we erin kunnen zwemmen. We moeten aardiger voor elkaar zijn. Geen bier en energydrank meer verkopen. Camera’s op de afvalbakken. Als je ernaast gooit krijg je een boete: blikje 20 euro, prop papier 5 euro en een vuilniszak 50 euro.”

…over het Mosveld: “De beste verstopplek uit de buurt zit hier. Waar precies? Dat is geheim.”

Naima (10 jaar)
‘Gratis speelgoed voor arme kinderen. Strengere opvoeding voor stoute kinderen. Er wordt veel ruzie gemaakt en gevochten. Mensen moeten aardiger zijn voor elkaar. Meer natuur waar je kunt spelen en fruit en groente kunt plukken.”

… over de Gentiaanpleinbuurt: “Er is een dierenwinkel”

Margreet van der Vlies met kinderen uit de buurt (op deze foto in Bos en Lommer) aan de slag…

Younes (9 jaar)
“Meer kleur op de huizen, mooie lichte kleuren en ook meer voetbalvelden. Bij de pont moeten meer parkeerplaatsen gemaakt worden. Ook moeten er meer veilige plekken komen. Hoeven niet per se speeltuinen te zijn, lege plekken zijn ook goed. Liefst met gras, dan kan je een goede sliding maken.”

… over het Lupineplein (waar hij woont): “dat er veel asfalt is en dat is niet perse slecht”

Wassim (8 jaar)
“Meer natuur, meer groen. Moestuinen en heel veel bloemen, bijvoorbeeld narcissen en tulpen. Meer avalbakken en als je er even geen ziet, bewaar je rommel in je zak totdat je er weer een ziet. Mensen moeten minder ruzie maken.”

… over het Jac. P. Thijsseplein: “Dit is een rustige plek met veel groen”

Atelier Habitat heeft de afgelopen 3 maanden gewerkt met een groep kinderen in de Van der Pekbuurt, om – zoals het staat beschreven in het boekje dat onlangs werd gepresenteerd – “onder inspiratie van creatievelingen en ruimtelijke professionals op speelse en creatieve wijze de problematiek van hun leefomgeving vanuit hun oogpunt te ontdekken, te benoemen en er advies over te geven”.

Reacties


ilovenoord