Seks in het Plan van Gool (2)

Mijn middelste dochter Nina (19) woont sinds kort in het Plan van Gool. Bij mijn eerste bezoek ontdek ik dat haar flat op Bovenover zich precies bevindt in het epicentrum van mijn dierbaarste herinneringen. Vanaf haar balkon zie ik tussen de hoge bomen door mijn oude basisschool en de flat waar ik twaalf jaar als jonge vader gewoond heb – Nina’s geboortehuis. Als ik op de galerij sta, kijk over mijn oude kleuterschool naar het huis waar mijn twee broers en ik zijn opgegroeid. En aan de overkant van de straat staat het flatgebouw waar mijn grootmoeder Nana de laatste jaren van haar leven heeft doorgebracht. Helaas overleed ze in Nina’s geboortejaar aan een hartstilstand. Zomaar op straat, op een veel te zonnige dag. Ik denk echter nog vaak aan de potjes Scrabble die ik dagelijks met Nana speelde – en meestal verloor.

Behalve een ideale omgeving om op te groeien, was het Plan van Gool ook een buurt waar de vrije liefde (lees: seks) in de jaren zeventig volop gepredikt werd. Een vriendinnetje van de basisschool vertelde mij ooit dat haar vader zich stiekem had opgegeven voor de ‘sleutelclub’ in ‘Overzomeren’, een van de gemeenschappelijk ruimtes. Het idee van zo’n avond was simpel: je trok blind een huissleutel uit de ‘hoge hoed’ en met de eigenaar van die sleutel ging je die avond mee naar huis. In dit verhaal liep het slecht (of goed, zo je wilt) voor de betreffende vader af. Zijn vrouw stond namelijk na afloop buiten op de galerij en sommeerde hem om onmiddellijk naar huis te komen. Toevallig weet ik dat die twee nog steeds bij elkaar zijn, maar kort na deze avond zijn ze toch maar verhuisd.

Plan van Gool

Zelf heb ik alles bij elkaar bijna dertig jaar in het Plan van Gool gewoond en ik zou er zonder aarzeling terugkeren als het toevallig zo uitkwam. In regenachtige weken zoals deze valt het me wel op dat het middenterrein langzaam verandert in een enorme binnenzee, waarin kleuters van de twee scholen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Hoog tijd dat het stadsdeel de openbare ruimte weer eens flink onder handen neemt en zorgt voor een goede afwatering. Deze buurt verdient dat.

Reacties


1 Comments on this post

  1. Ach Jeroen, andere tijden. Alleen zo vrolijk vond ik het allemaal niet, het Plan van Gool in de jaren 70. Misschien herinner jij ook nog een medewerker (jaren 70 taal voor onderwijzer) van je lagere school die zo rotsvast overtuigd was van de Socialistische heilstaat dat hij maar het portret ophing van Mao Tse Tung? Met het bloed van 40 miljoen chinezen aan zijn handen een veel grotere griezel dan Hitler, maar daar had hij nou net een blinde vlek voor. Ik heb me daar vaak ontheemd gevoeld, met ouders die een eigen bedrijfje hadden, en dus geen arbeider waren en dus impliciet fout. De jaren van Love en Peace waren helemaal niet zo peaceful, als je niet meeliep met de meute. Heus, het is best goedgekomen en ik herinner mij ook een ongelofelijke blijheid in mezelf uit die tijd die ik tot de dag van vandaag koester, maar het was niet allemaal vrijheid blijheid in die tijd.

    Herman /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord