Wonen aan de zonzij van het IJ

Door persoonlijke omstandigheden heb ik de laatste maanden in de IJplein-buurt gewoond. In plaats van mijn eengezinswoning  in Tuindorp Buiksloot, zat ik in een tweekamer flat met balkon en uitzicht op het IJ.

Toen ik het balkon zag, pal tegenover de cruiseterminal, wist meteen dat ik hier niet ging stoppen met roken. Zomeravonden buiten zitten met een constante stroom van alle bootvormen die je maar kan bedenken… sigaretje, wijntje erbij… te verleidelijk. Maar ook opstaan was een feest. Bijna elke dag werd ik getrakteerd op een nieuw cruiseschip, en de bijpassende dromen van een verre wereldreis.

elke dag een cruiseschip met bijpassende dromen..

De meeste mensen vinden de buurt lelijk. De oostelijke IJ-oever van Noord verdient beter, dan betonnen sociale huurwoningen, vinden ze. Een boulevard moet er komen, met terrassen en mooie appartementen met daktuin. Misschien. Maar ook nu geniet men hier stilletjes van het IJ. Studenten zitten er met hun laptop. Kinderen spelen in de kleine speeltuintjes tussen de flats. Een enkele kunstenaar fotografeert of schetst het altijd boeiende scheepsverkeer. Dag en nacht wordt er op bescheiden schaal genoten van deze plek.

kunstenaar schetst in stilte..

kunstenaar schetst in stilte...

Een echte volksbuurt is het, waar gewoond wordt en geleefd. Hoe aantrekkelijk om hier goedkoop te wonen. Houden zo. En misschien werd ik tijdens het EK wel eens moe van de duizenden goedkope plastic oranje fladderende vlaggetjes. Maar jezus het was het EK! Hoe dan ook is het hier honderd keer aantrekkelijker dan aan de overkant van het IJ. Want daar hebben ze de grote Wall bijna klaar.

het laatste stukje in de muur wordt afgebouwd..

Het laatste puzzelstukje van onbetaalbare penthouses ga ik net niet afgebouwd zien worden. Dan is de hoge muur van nieuwe flats volledig en onttrekt het totaal het zicht op de stad. Zeker weten dat de wereldreiziger op het cruiseschip zijn oog als eerste richt op Noord… want daar gebeurd het.

Reacties


ilovenoord