Hippies met ballen in de Tolhuistuin

Zanger Ewoud Kieft speelt op 23 augustus met zijn band De Harde Liefde op het Zwerfklank Festival in de Tolhuistuin.

Ehmmm… harde liefde?
‘Tja, die naam roept veel¬†associaties op die ik leuk vind. Als je een band begint, ga je op een gegeven moment lijstjes van namen maken en dit gaf het beste weer hoe de band moet klinken: warm en tegelijkertijd hard. De tegenstelling die erin zit staat me ook wel aan, net als in Guns N’ Roses. ’t Is bijna een filosofisch idee, van hippies met ballen.’

Nu worden we toch wel erg nieuwsgierig naar je band.
‘De Harde Liefde is ontstaan uit een aantal van mijn vroegere bandjes, zoals Curling, een folkpunkbandje √† la The Pogues en folkpopband Goesting. In De Harde Liefde heb ik voor het eerst alles naar mezelf heb getrokken en eerst alle nummers geschreven en opgenomen met vrienden van eerdere bandjes. Die kwamen later ook weer terecht in de liveband. Het is voor mij ook voor het eerst dat ik teksten in het Nederlands schrijf. De muziek klinkt als die van een een Amerikaans of Engels bandje, met wortels in de folk en punkrock, maar de teksten zijn wel degelijk in het Nederlands.’

Waarom heb je voor het Nederlands gekozen?
‘Ik vind nummers in het Nederlands schrijven veel spannender – veel moeilijker ook – maar als ik iets goeds heb dan voelt het ook veel persoonlijker en krachtiger dan alles wat ik hiervoor in het Engels geschreven heb. Het is net alsof je in het Nederlands je helemaal nergens achter verschuilen kunt, terwijl schrijven in het Engels kan verworden tot een soort pose – zo van: dat klinkt wel rock ’n roll, of dat klinkt wel alsof het heel betekenisvol is. Maar eigenlijk staat er helemaal niets. In het Nederlands kom je daar niet mee weg, dan moet je met de billen bloot, en het moet natuurlijk ook gewoon lekker klinken, goed ritme hebben, goed getimed worden. Ik denk dat ik doordat ik ook boeken heb geschreven veel meer gevoel voor wat ik mooie zinnen in het Nederlands vind heb gekregen. Misschien was ik anders wel in het Engels blijven schrijven.’

Naar verluidt repeteren jullie in Noord.
‘Klopt. Niet ver van Hotel De Goudfazant, op een industrieterreintje hebben vrienden van mij een studiootje gebouwd, waar wij – en een vijf bevriendje bandjes – repeteren en opnemen. De band Rendier, die ook op het Zwerfklank Festival speelt, repeteert daar bijvoorbeeld ook. Zelf woon ik in de Spaarndammerbuurt, dus ik moet voor elke repetitie met de pont. Ook niet vervelend.’

Wat kunnen we verwachten van het festival?
‘Het eerste deel is akoestisch, met veel folk en bluegrass van bands en muzikanten die we leuk en goed vinden. Om half tien verhuizen we naar de IJzaal, waar onder anderen Rendier en wij spelen. Het leuk ons leuk om nu de Tolhuistuin en IJzaal gesplitst zijn voor een dag en avond toch iets samen te doen. Het heeft ook een praktische aanleiding omdat de Tolhuistuin dit jaar geen vergunning heeft voor versterkte livemuziek. De avond wordt overigens afgesloten door Gumbo Night, die dampende zwetende New Orleans-muziek spelen. Er zal overigens die avond ook gebarbecued worden. Lekker en praktisch!’

Zie voor meer informatie over het Zwerfklank Festival Facebook.

Reacties


ilovenoord