Mongolen hebben geen smaak

Zo’n twintig jaar geleden ontstond er opschudding over een groot metalen kunstwerk dat door het stadsdeel geplaatst was op een pleintje in Tuindorp Buiksloot. Vooral vanaf het moment dat het metaal begon te roesten, liet de buurt luidruchtig van zich horen – Blauwe Zanders zijn gelukkig niet op hun mondje gevallen. Het kunstwerk was lelijk, stond te dicht op de huizen en was waarschijnlijk ook nog gevaarlijk voor kinderen. Het stadsdeel koos eieren voor zijn geld en verplaatst het roestige bouwsel naar een plantsoentje naast De Luifel, groepsverblijf voor verstandelijk gehandicapten. Mongolen hebben geen smaak, was ogenschijnlijk de redenatie. Twee decennnia later staat het kunstwerk nog steeds ongestoord weg te roesten op zijn nieuwe stek aan de Rode Kruisstraat; bewoners van De Luifel hebben wel betere dingen te doen dan zich druk te maken over een kunstwerk.

een groot metalen kunstwerk

Het mooie van kunst dat iedereen er zijn eigen mening over mag hebben. Misschien zijn er wel Noorderlingen die helemaal lijp zijn van roestig metaal in de openbare ruimte. Om de mening van Amsterdammers te peilen over buitenkunst stuurt de Stichting Straatkunst sinds begin september De Broertjes Gijs en Ruud van de Wint op pad. Ze maken voor YouTube tien filmpjes over opvallende kunstwerken in Amsterdam. Gijs en Ruud zijn al op het Spui en in het Vondelpark geweest, hoog tijd dat ze een keer het IJ oversteken. Staat in jouw buurt een opvallend buitenkunstwerk?
Praat mee over buitenkunst op de speciale Facebookpagina. Misschien komen De Broertjes binnenkort wel poolshoogte nemen bij jou in de buurt.

Reacties


7 Comments on this post

 1. Het ziet er ook uit als een verloren onderdeel van een aangeslibde Taiwanese supertrawler ofzo. Diepere betekenissen of schoonheid ontgaan mij ook. Idee om het staal mee te laten nemen door een paar arme koper-Polen? Hebben we als Noorderlingen daar ook weer ons ontwikkelingswerk verricht 🙂

  Chris /
 2. Beste,

  Bij het lezen van het woord Mongolen, krijg ik vreselijk de kriebels en wel waarom? Ik heb 20 jaar met heel veel plezier gewerkt met mensen met een verstandelijke- en lichamelijke beperking. Het woord Mongolen mochten we echter nooit gebruiken. Deze mensen heten: mensen met “het Syndroom van Down”. Uit respect voor deze doelgroep moest ik helaas even reageren. Het woord Mongool geeft een negatieve lading, welke deze mensen zeer zeker niet verdienen.

  Groetjes,
  Marlies Harings-Damoiseaux.

  Marlies Harings /
 3. Mijn oppaskinderen vinden het anders een prachtige speelplaats!

  Marije /
 4. Je doet het voorkomen alsof bewoners van Tuindorp Buiksloot wel smaak zouden hebben. Nou woon ik er toevallig zelf…

  marcia /
 5. “Mongolen hebben geen smaak, was ogenschijnlijk de redenatie”(van het stadsdeel). Jeroen: zocht je een manier om die “stoere” titel in je verhaaltje te rechtvaardigen? Mij best, maar dicht het stadsdeel dit soort gedachten of motivaties niet toe. Ook al zet je er heel slim “ogenschijnlijk” bij. Als je geen manier vindt om iemand deze “quote” in de mond of in “ogenschijnlijke gedachten” te leggen, wees dan een echte schrjver, bedenk een goede titel voor je verhaal en kill your darling.

  Heidi /
 6. mongolen wonen in Mongolie, mensen met het syndroom van Down hebben het syndroom van Down.

  HetHagelt /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord