Red onze kippen: wie gaat er mee op vossenjacht?

We konden het niet geloven. We hebben twee kippen die ’s avonds in de vlierboom slapen en overdag in de tuin scharrelen. Met als dank voor dit fijne leven elke dag een ei. De dames kip zaten afgelopen winter zelfs met minus 28 als donsbolletjes in hun boom. Echte die-hards.

We scheppen op over onze stadskippen tegenover vrienden op het platteland, waar kippen vanwege de vossen ’s nachts opgehokt moeten worden. Onze kippen niet, waarom ook? We wonen immers aan de Buiksloterweg, aan de sluis. We zien centraal Station uit het keukenraam liggen. Tot vorige week ging alles goed. Ineens was onze bruine kip verdwenen. We dachten nog: ‘die is ergens een geheim nest aan het maken.’ We zochten onder struiken en in de heg van de buren, maar zonder resultaat. Misschien toch meegenomen door een buurtbewoner die trek had in kippensoep. RIP kip.

de stadsvos ....

Maar toen kwamen buren van een paar huizen verderop informeren. Die hadden ook een kip in een hok en die was op gruwelijke wijze afgeslacht. Dat kon niet anders dan een roofdier zijn, een vos misschien? Ja hoor, dachten wij weer. Een vos. Maar onze buren rustten niet voor ze het kippen-en-vossenspoor de hele stad uit gevolgd waren. Dan blijkt dat we voor vossen eigenlijk aan een vreetstraat wonen: hier een haan vermist, daar een kip uiteen gereten; even verderop ligt Kinderboerderij de Buiktuin. Dat is natuurlijk al helemaal een vossenparadijs. Bij navraag blijkt dat daar deze zomer ook veel kippen en zelfs pauwen gegrepen zijn. En daar weten ze er meer van: er is één keer een vos gezien.

Ik ben een mild mens van nature, ik weet bovendien dat de natuur wreed is. Maar ik gun onze stadskippen hun stadse levenswijze in de vlierboom.

De witte kip gaat braaf door met eieren leggen en kijkt me met één rond kippenoog verwijtend aan. Er zit niets anders op: we moeten de vos verjagen. Tot vér achter de A10.

Bovendien is het herfst. Vanouds trekken de jagers er nu op uit. Kippenliefhebbers, verenigt u: wie heeft hem gezien, de rode pluimstaart? En wie helpt mee de vos zijn plaats te wijzen naar de gansrijke gebieden in Waterland?

Reacties


13 Comments on this post

 1. Als je vooral jonge vossen schiet ben je alweer handiger bezig, Gerrit.

  Tom Zinger /
 2. @ Tom, volgens mij is het niet de bedoeling de vos te schieten, maar te verjagen en buiten dat niet nodig om te schieten.

  Edmee /
 3. Gerrit Kuilder /
 4. Beste Gerrit,

  Wat een fantastisch apparaat. Ik hoop dat de buren er allemaal één kopen en daarmee onze ene kip ook een vosvrij leven tegemoet kan zien 😉

  Nancy Wiltink /
 5. En heeft niemand bewondering voor die avontuurlijke vos, die helemaal tot bij de sluis door weet te dringen – straks steekt ie nog het IJ over – dapper hoor (en ja jammer voor die kippen, althans voor de trotse eigenaren maar die lusten zelf ook wel een kippeboutje, dus ……. ?) en verder ……… al gelezen dat (ook) de wolf oprukt naar de Lage Landen !

  aartjanszen /
 6. Natuur moet wijken voor huiskippetjes? Wat een onzin!
  Helemaal eens met Aartjanszen!

  Dominique /
 7. @aartjanszen
  Helemaal mee eens.
  Maar oversteken naar het echte Amsterdam? Daarom blij dat we Noord hebben afgescheiden door een grote plas water 😉

  Henk Wichard /
 8. Hoera! Een vos in Noord. Een geweldige opsteker voor het bestuur van het groenste stadsdeel!

  Xander van der Poel /
 9. Het jachtseizoen begint al op 15 augustus (hartjesdag!!!!). Dan worden in Landelijk Noord wilde eenden vanaf 10 meter geschoten. Daar heb ik fotoos van. Fantastisch volkje, die jagers!!!
  In Amsterdam-Havengebied ruimen vossen al jaar en dag zieke duiven op.
  Nicht schießen, bitte!!!!!! Zeker liever vossen in een gaaskooi voor een bontkraagje, zoals we die de komende winter weer veelvuldig zullen zien.
  Ben het ook met Aart eens.
  Waar was mevrouw, toen de kippen in het Amstelpark werden geruimd (door mensen? Of bij akties tegen de plofkip??????

  Henk /
 10. AT5 heeft zich inmiddels op de vossenjacht gestort. Straks hebben we hulp van heel Amsterdam. De overlevende witte kip heeft inmiddels – zeer toepasselijk – eieren voor haar geld gekozen.
  Inplaats van de lage vlierboom achterin de tuin, waar het lekker
  rustig is, maar niet zo veilig, slaapt ze nu vlak voor onze voordeur
  in de lindeboom. Terwijl half Amsterdam de geweren al aan het laden
  is, om op de vos of op de jagers te schieten, heeft mevrouw kip geheel
  volgens de tijdgeest haar eigen probleem opgelost.

  Nancy Wiltink /
 11. Beste Henk en Aart,

  1. Ik ben tegen plofkippen en eet ze dan ook nooit. Sowieso eet ik zelden kip, en als ik zelf kip klaarmaak is dat biologische. Dan maar wat minder en wat duurder. In een restaurant vraag ik er soms naar, maar soms is het onduidelijk.
  2. Ik ben voor (ver)jagen van vossen, namelijk uit mijn tuin. Ik (ver)jaag ook reigers en katten die het op de vissen en vogels hebben voorzien. Over jagen en doodschieten heb ik het nooit gehad, alhoewel ik inmiddels begrepen heb dat er afgelopen jaar een heleboel vossen zijn neergeschoten in Landelijk Noord, om de weidevogels te beschermen tegen hun al te grote populatie.
  3. dit lijkt me een typisch geval van een dilemma: ik ben dol op vossen in de natuur en in andere tuinen dan mijn eigen tuin. Prachtig dier, en ook op het schitterende verhaal over de vos in het boek de Kleine Prins. Maar ik ben ook dol op mijn kippen, die zo gezellig rondscharrelen rond het huis, oud brood opruimen en daarvoor in ruil eitjes geven. Life is a bitch, en zolang wij eten moeten om te leven, zullen planten en dieren daarvoor gedood moeten worden. Liever niet teveel dieren, want dat is om allerlei redenen niet zo best voor deze planeet waar wij mensen ook al last hebben van overpopulatie.
  Toch pleit ik niet voor het neerschieten van mensen om die reden, begrijp me niet verkeerd.

  Nancy Wiltink /
 12. Mensen wees blij een heus roofdier in je tuin en de kip ach het beest moet ook leven.
  Hier regelmatig een Sperweer op het erf ja jammer maar weer een mus of spreeuw dood ook wel een kuiken ach het hoort bij de natuur.
  Verjagen nee dat doe ik niet en een vos is bij mij ook welkom die ene kip mis ik echt niet heb er een 5000 dus vosje kom maar op.

  Joop

  Jopie /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord