Wie wil er een moestuin? // 26 september

Iedereen wil een moestuin. Want je eigen voedsel kweken is hot. Ik ben zelf voorzitter van Buitenzorg, het leukste volkstuinencomplex van Amsterdam, en ik zie elke maand onze wachtlijst groeien. Dat is niet zo vreemd, we zijn namelijk het leukste volkstuinencomplex van Amsterdam, maar ook buiten Buitenzorg is de vraag naar een eigen lapje grond enorm.

Dat terwijl er in de stad genoeg braakliggende terreinen zijn waar prima groenten op verbouwd kan worden. Door de crisis komen er alleen maar meer van deze plekken. En door de bezuinigingen worden vrolijke stadsstruiken (vol vrolijk gekleurd waaivuil) steeds vaker vervangen door saaie,  goedkoper te onderhouden, grasvelden.

Kansen te over dus om deze ongebruikte stukken stadsgrond om te toveren in dat waar aarde eigenlijk voor bedoeld is: voedseltuinen voor de hongerige stadsbewoner. En aarde tot voedsel omtoveren doet meer. Het geeft betekenis en het is gezond. Doe je het met een groep mensen? Nog beter! Samenwerken in een moestuin brengt mensen bij elkaar met een gezamenlijk doel. Verbeteren van de sociale cohesie heet dat. En dat is natuurlijk helemaal goed.  Vandaar ook, dat steeds meer gemeenten en andere geldschieters  dit soort activiteiten steunen. Urban Gardening is onze toekomst.

Een club die goede ervaringen heeft met community moestuinen is BuitenRuimte voor Contact. (zie www.voedseltuinen.nl). Na met succes in Geuzenveld een moestuin voor de buurt te hebben opgezet, komen ze nu naar Noord. De komende 3 jaar zullen ze met buurtbewoners een grote voedseltuin gaan aanleggen in de IJpleinbuurt. Een deel van de opbrengst gaat naar de Voedselbank en Resto van Harte.

saai grasveld...

Op 13 september was de aftrap van het project. Op het grasveld tussen het IJplein en de Gedempte insteekhaven, staat een informatietent en een tafel waar kinderen ‘lekker bezig’  zijn met groenten. Hier moet het gaan gebeuren. Het is een kille, beetje winderige avond en grijze wolken trekken over het IJ. Hier en daar voel ik een spatje.  Omringd door grauwe betonnen flats, vraagt het project nogal wat van mijn fantasie.  Ja ja.. een hele grote mooie buurtmoestuin… ik trek mijn jas nog iets dichter om me heen.

strakke planning...

Maar Hans en Mariken van BuitenRuimte voor Contact kunnen er enthousiast over vertellen. Mariken is de coördinator. Zij gaat de boel trekken. Daadkrachtig, met een grote glimlach en natuurlijk in kaplaarzen, vertelt ze over het project.  Al meer dan 50 bewoners zijn langsgekomen voor informatie. In de tent hangt al een tijdspad. Ze heeft er veel zin in en plannen genoeg.

Hans en Mariken..

Ik ben zelf licht kritisch, merk ik. Afgelopen jaar had ik mijn moestuin-dieptepunt. Ik en mijn zielige zaailingen verloren de strijd tegen De Slak. Geen enkele prijs in de Groenten- en Fruittentoonstelling, mijn jaarlijks hoogtepunt, deden mij bijna besluiten de moestuin van de hand te doen. Veel te veel werk zo’n tuin…veel te veel… En hier dan.. aan het IJ? Slakken, wind en plunderende buurtkinderen… Ik vraag me af of het enige kans van slagen heeft.

En dan opeens breekt de zon door. En worden mijn ogen geopend. Ik zie het helemaal voor me. Een enorme lap grond vol van oogst!! Fiere staken met barstende spruiten. Grote paarsrode kolen. Bamboe stokken vol rood gevlekte kievietsbonen. De grond bezaaid met blakende courgette en fel oranje pompoenen. En dat alles omlijst door bloemen, bloemen, bloemen. Zonnebloemen, anjers, manshoge stokrozen, zie ik voor me. En een waterval van Oost-Indische kers tot aan de Meeuwenlaan. De herfstzon doet de kleuren weerkaatsen tegen de betonnen gevels van het ooit zo saaie IJplein.

Dat is het! Niks in je eentje ploeteren tegen De Slak, maar samen, met een groep enthousiaste mensen. Lekker buiten, aan het IJ. Zon op je kop en soms wat regen. Maar steeds aangemoedigd door een geduldige en gedreven lachende tuinvrouw. Iedereen doet wat ie kan, wanneer ie kan. De aarde geeft.

Dus pak deze kans om te gaan moestuinieren met andere Noorderlingen. Zoek contact met Mariken Heitman 06-24889231 / mariken@brvc.nl. Of ga kijken woensdag 26 september in buurtcentrum de Meeuw, want dan is er om 19uur een informatiebijeenkomst. Daarvoor, vanaf 18uur kan je eigen baksels inleveren voor de Kook- en Taartenbakwedstrijd.

Reacties


ilovenoord