Wild leven: Geen vos maar een wasbeer in noord

Een vos die kippetjes rooft langs het Noord-Hollands kanaal in Noord. Ik schreef er eerder over en het haalde het AT5 journaal. Stel je voor: een vos, die zover in de bewoonde wereld doordringt. Dierenliefhebbers waren verheugd. Er waren zelfs gedode kippen in de Tolhuistuinen aangetroffen, vlakbij het IJ. “Nog maar even, en de wolven staan voor de deur!” riep een enthousiaste amateur ecoloog.

Er was een indrukwekkend spoor, maar ook twijfel bij de kenners. Want half aangegeten kippen achterlaten, dat is eigenlijk niets voor een vos. En dat gebeurde wel. Eén van de kippeneigenaars wilde zekerheid, en installeerde een infraroodcamera bij het kippenhok. Nachtopnamen van een kippendief in actie, vlak achter Centraal Station, hoe cool is dat? Een kip, die de vorige nacht al gedood was, werd er als lokaas onder gelegd. Wat bleek? Het was helemaal geen vos. Het was ook geen hongerige zwerver of boommarter, wat anderen al hadden gesuggereerd.

wasbeertjes ....

Het was… een wasbeer. Een in het wild loslopende wasbeer. Een beest dat thuishoort in Amerika, maar nu veel gehouden wordt als huisdier. Omdat ze zo’n schattig zwart maskertje hebben, en zo’n prachtige geringde staart. Alleen zijn ze niet te temmen, vreten ze alles kapot. Wie weet is de wasbeer zo in het wild terecht gekomen. Of is hij misschien komen aanlopen uit Duitsland, waar ze al veel langer in het wild leven.
Hij kan zich kennelijk prima redden in Noord, en dat is te begrijpen. Vuilnisbakken zijn een favoriete prooi voor wasberen, kleine dieren ook en eieren. Het zielige voor de kippen is dat de wasbeer de kip alleen maar ziet als een onhandige verpakking voor die eieren. Hij grijpt haar, scheurt de kip van achteren open en laat de rest gewoon liggen. Sommige stakkers schijnen het zelfs te overleven, daar moet ik al helemaal niet aan denken. Ik vind het leuk, zo’n wilde wasbeer in Noord. Het zijn inderdaad prachtige dieren. Noord is en blijft bijzonder. Maar ik voel toch ook mee met de kippen. Van achteren.

Reacties


9 Comments on this post

 1. Dus de mens is waarschijnlijk weer de schuldige (zoals gewoonlijk). Een dier als huisdier houden die daar niet geschikt voor blijkt te zijn en dus maar de deur uitschoppen en het probleem op anderen afwentelen.
  Misschien moeten we wat meer aan dat soort mensen doen. (wil het woord ‘jagen’ niet gebruiken voordat men er een verkeerde interpretatie aan hangt).)

  Gerrit Kuilder /
 2. En alweer haalden we het AT5 journaal met Noords dierennieuws. De stadsecoloog in opperste stemming over deze ‘unieke waarneming’ en het filmpje op http://www.at5.nl/artikelen/87313/kippenslachter-noord-blijkt-wasbeer. En een tip: ‘die mensen moeten wel hun kippenhok verbeteren, want hij blijft terugkomen.’

  Nancy Wiltink /
 3. Bel of mail maar als hij gevangen moet worden. Dan zorgen we dat hij ergens in een opvang terecht kan.

  yvette /
 4. Een wasbeer in t nauw kan lelijk uithalen. Ik zou hem niet laten zitten.

  yvette /
 5. In Amerika worden ze zonder pardon afgeschoten. Op summercamp werkten ze zich de keuken in, waar ze de voorraden opvraten. Rovertjes die in groepen opereren en zelfs mensen bang maakten. Gelukkig is het er maar ééntje.

  Meyer /
 6. google is op raccoon bite dog. Een wasbeer in nood kan enorme wonden maken. Ik vind ze leuk maar het is geen speelgoedbeest! Bovendien is deze wasbeer waarschijnlijk mensen gewent en zal ze dus ook niet direct uit de weg gaan. Laat iemand hem/haar vangen en naar een opvang brengen. Veiliger voor het dier en veiliger voor de mensen en dieren daar ter plaatse.

  don /
 7. Opruimen die exoten!

  Een ramp voor overige fauna !
  Nederland moet eens ophouden met elk wild dier te willen knuffelen!

  Cor /
 8. @Cor: opruimen die exoten? Wat dacht je van het opvoeden van mensen, zodat ze zo’n exotisch dier niet in huis halen en het vervolgens dumpen of laten ontsnappen? Dit is geheel te wijten aan de mens, niet aan de wasbeer. Een wasbeer is niet gelukkig in een huiskamer en knuffelt ook niet graag met de kinderen. Er zitten genoeg honden en katten in het asiel te wachten op een lief baasje. Laat wasberen in de Amerikaanse natuur en haal ze niet in huis, dat voorkomt een hoop problemen. Stichting AAP heeft op dit moment vele wasberen in de opvang zitten, allemaal afkomstig uit huiskamers, gevonden in de Nederlandse natuur en bij de handel vandaan. Een exoot = geen huisdier!

  Marieke /
 9. We proberen nu met hulp van Yvette de wasbeer te vangen in een kooi. Maar hij laat zich niet meer zien. Heeft iemand anders in Noord last van halfverscheurde kippen of raadselachtige vuilnisbakverstoringen?
  Graag melden, dan komt de val jouw kant op.

  Nancy Wiltink /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord