Het nieuwe Van der Pekplein

Morgen (donderdag 1 november) is er een presentatie van de plannen voor de vernieuwing van het Van der Pekplein. Mooi om te zien in het concept is dat de symmetrie van beide pleintjes strak wordt doorgetrokken. Er komt een mooie zitbank om elke boom. Over een tijd dus een heerlijk ouderwets plein om een koffie van il Pecorino te nuttigen en lekker te hangen met je vrienden in de zon.

Hieronder de artist-impressie en een foto uit 1976 ter vergelijking. Wil je commentaar geven of meer weten en zien? Kom dan donderdag 1 november naar Café Modern van 15:00 – 17:00 uur.

Impressie van het nieuwe Van der Pekplein

Van der Pekplein in 1976 - foto via Stadsarchief

Reacties


6 Comments on this post

 1. Een zogenaamd Puccini-pleintje zie; http://www.amsterdam.nl/publish/pages/417465/plana42009.pdf
  Het kan natuurlijk alleen maar beter worden tov huidige situatie, het is echter zonde dat we in een creatieve stad als A’dam alleen maar van die eenheidsworst kunnen produceren. Pekbuurt als architectonisch geheel verdient meer eigen identiteit bij de inrichting.
  Ik zou overigens ook willen ijveren voor het Pekplein als bijzondere plek zie blz 7;
  ‘Uiteraard is niet de hele stad te vangen in een standaard en dit is ook niet wenselijk. Vanuit de Puccinimethode zijn daarom specifieke plekken aangewezen die niet in de standaard vallen. Voor deze ‘bijzondere’ plekken is afgesproken dat ze ingericht kunnen worden met andere
  materialen, mits de inrichting goed aansluit bij en aanvullend is op de standaardinrichting.’

  Daarbij vraag ik me af of de grote monumentale bomen nog wel voldoende water gaan krijgen? Misschien toch beter om halfverharding toe te passen zoals in de Tolhuistuin, past mijns inziens ook beter bij historische omgeving dan die rode steentjes…
  Groet, Marcel

  Marcel /
 2. Eens met Marcel. En Luc heb je de petitie tegen afbraak van de van der Pekbuurt al getekend??

  bram de waard /
 3. mooi stuk over die puccini methode. Heb echter juist de indruk dat hier het ontwerp hier wel een voortvloeisel uit is. Er staat ook in dat je moet oppassen met de ambitie om op te willen vallen en navenante ontwerpen te maken. Met de ontwerpers geloof ik dat deze soberheid juist meer recht doet aan het mooie ontwerp van de van der Pekbuurt en dat je in deze tijd van besparingen juist op een dergelijke plek voor soberheid moet kiezen in ontwerp en kosten.

  Daarnaast vraagt de Puccini methode om samenwerking in een vroeg stadium van het ontwerp, wat hier ook plaats heeft gevonden zodat de bewatering van de bomen gegarandeerd is in het ontwerp.

  Mick /
 4. De methode interesseert me even helemaal niks. Het ziet er netjes uit en is prima voor de buurt. We moeten eens ophouden om van elk pisvlekje een compleet ruimtelijk ordeningsvraagstuk te maken. Prima plek op deze manier en Mick maakt er vast iets moois van!

  Chris /
 5. Allemaal de petitie tegen sloop tekenen! Dan wordt de hele van der Pekbuurt zo mooi als het Pucciniplein:
  http://petities.nl/petitie/geen-sloop-van-der-pekbuurt

  bram de waard /
 6. Aangezien dit eerste stukje van de ‘Van der Pekbuurt’ is dat sinds de laatste decennia structureel aangepakt gaat worden lijkt me niet alleen de methode maar ook de vorm wel een discussie waard. Zal ik wel gemist hebben toen ze gezellig plantenbakken aan het vingerverven waren oid…
  Herprofilering pekstraat gaat waarschijnlijk ook richting rode steen dus dan is het straks nog weinig onderscheidend; net de binnenstad, 1 groot rood laken van uniformiteit, mooi hoor!?!

  Soberheid in ontwerp en kosten juich ik toe, ben bang dat het uiteindelijk toch lastig wordt (zie Gentiaanplein). Als eea al zo duidelijk is bv bewatering waarom zie ik dan nog zo’n beperkte impressie. Ben benieuwd hoe je die ronde boombanken (3 stuks) sober gaat houden, niet door goedkope materialen te kiezen hoop ik.

  en beste Chris, mij interesseert het wel, so what, ga jij maar lekker aan de Overkant staan pissen PLEASE!!!

  Marcel /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord