Opening NieuweProefStoom-VUUR-Plaats in de Nacht van de Doden // 1 november 2012

NDSM-kunstenaars gedenken de doden met een theatrale happening, en nodigen uit een kaarsje te komen branden op het Vuureiland in het NDSM-water, ter nagedachtenis aan je dierbare overledenen, en deze namen toe te vertrouwen aan de Fluisterwolk. Van 8.00 tot 23.00 uur begeleiden een tal van kunstenaars je met gepaste rouw(e) klanken, licht in de duisternis, Rouwkost en Troostdrank.

De Veerman zet je over met zijn bootje, terwijl water tot leven komt,
opdoemende beelden de nacht verlichten,
en de fluisterwolk je omhult met alle namen, steeds meer en meer.
Tot aan het ochtendgloren blijft er gelegenheid tot het bijzetten van een kaarsje.

Volgens de overlevering keren tijdens de Nacht van de Doden alle zielen terug naar de aarde om hun dierbaren te zoeken. Het is de taak van ons, stervelingen om ze aan te roepen, te laten weten waar we zijn, zodat we vanaf het ochtendgloren verenigd zullen zijn, voor 1 dag, tijdens de Dag van de Doden.

de Nacht van de Doden

De Nacht van de Doden-NDSM is een initiatief van Hetty van Bommel, stichting Convoi Exceptionnel, en een samenwerkingsverband met tal van kunstenaars (zowel kunstenaars van de huidige NDSM-werf als collega-theatermakers). Mogelijk gemaakt door het lokale bedrijfsleven, verenigt in de Veban, en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

Deze beeldende happening is tevens de opening van het kunstproject “NieuweProefStoomPlaats-NDSM” van Convoi Exceptionnel, een stadsmeubel in een drieluik, waar zich de komende 6 jaar ook diverse theatrale evenementen zullen afspelen. Deel 1 is de “NieuweProefStoomVUURPlaats-NDSM”; een vuurvaste ontmoetingsplek, waar eenieder welkom is om je te warmen aan een vuurtje.  Als de lente aanbreekt transformeert deze naar een Groenten-eiland, en vanaf de herfst 2013 naar het “OneNightsHotel”; een kunst-hotelkamer voor maar 1 nacht. Slechts bereikbaar met een bootje!

  • in het water van het Droogdok op de Y-helling van de NDSM-werf, Amsterdam-Noord.
  • donderdag 1 november 2012 van 20.00 tot 23.00 theatrale happening, tot aan het ochtendgloren gelegenheid tot het individueel bijzetten van een kaarsje.
  • toegang: gratis branden van een kaarsje, tickets:€ 12,50; Rouwkost, Troostdrank, het kaarsje en programmaboekje;
  • reserveer snel ivm gelimiteerd aantal tickets!
  • info en tickets  www.npsp-ndsm.nl

Reacties


ilovenoord