Van der Pek plat!

Zweetdruppeltjes werken zich een weg door de muren. Kloppende harten zijn bijna hoorbaar als je langs de huizen loopt. Van der Pekbewoners doen geen oog meer dicht. Wordt het nu slopen of renoveren?

Voor een van de twee gestripte panden, in de Begoniastraat, is door Ymere inmiddels een sloopvergunning aangevraagd. Het advies van Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) heeft Ymere daarbij naast zich neergelegd. Dat is opvallend, want dit onafhankelijk kenniscentrum plaatste flinke kanttekeningen bij de plannen van Ymere. In het ‘stukje bij beetje’ vernieuwen van de buurt schuilt het gevaar dat de buurt de samenhang verliest. De voordelen van sloop en nieuwbouw zijn voor BMA onduidelijk en de financiële overwegingen onvoldoende overtuigend.

Wat is nou de afspraak?

Voor Bart Stuart van de huurdersvereniging van de van der Pek is het beeld van een bulldozer in zijn buurt iets dat hem als een nachtmerrie achtervolgt. Dat er hier werk te doen is aan de huizen staat buiten kijf; ook Bart geniet niet van de ochtendrochels van zijn buurman. De huizen zijn gehorig, tochtig, vochtig en krakkemikkig. Maar de aanvraag voor de sloopvergunning sloeg voor hem in als een bom, en hij laat het er dan ook niet bij zitten. ‘Desnoods ga ik hier aan de gevel hangen’, zegt hij bij het pand in de Begoniastraat.

Sloopvergunning

Zelf woon ik ook in deze wijk. Toeristen die overnachten in de Bed & Brek in de van der Pek maken vertederd foto’s van mijn huisje. Een bezoekje aan de karakteristieke arbeidershuisjes vraagt niet meer dan een ‘two minute free ferryride‘. Maar over het klein leed dat er achter de muurtjes van karton afspeelt, vermeldt hun gidsje niets. In mijn vorige woning was het ‘van der Pek zwammen probleem’ geconstateerd. Paddenstoelen waar een volwassen Portobello niks bij is. Afgelopen week viel er bij mij een deel van het plafond naar beneden. Te wijten aan een, oke toegegeven, iets te lang verwaarloosde lekkage onder de douchebak.

Volgens Ymere kost de totale aanpak bij renovatie 60 miljoen meer dan bij sloop. Ymere zegt het dorpskarakter te willen behouden en het ook belangrijk te vinden dat er voldoende sociale huur blijft bestaan. Maar de huurdersvereniging is er niet gerust op en heeft de lokale politici aan hun jas getrokken. Ymere is gevraagd om zich op 7 november in de Stadsdeelraad te verantwoorden.

Met de grond gelijk!

Ondertussen blijft Bart natuurlijk niet stil zitten. Gistermiddag nam hij in clownsoutfit, samen met zijn vrouw,maar zelf het voortouw om de sloophamer er in te zetten. ‘Geld verdienen willen we! Hier wonen toch geen mensen! Met de grond gelijk!’

Weten hoe het verder loopt?

Houd de website van de huurdersvereniging van der Pekbuurt in de gaten. 
Net als die van Ymere, speciaal gewijd aan deze buurt Van der Pek

Wat zijn jullie meningen? Is een herbouw een Madurodam-oplossing voor de buurt? Of van binnen uit? Monumentenstatus?

Reacties


2 Comments on this post

 1. ter info:
  website huurdersvereniging VD Pek:
  http://www.vdpekbuurt.nl

  bart stuart /
 2. Renoveren !!!
  Niet slopen :'(

  berta /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord