50 ct + De rekening van Catelijne – Bijstandsmoeder uit de Vogelbuurt

In 2007 maakten Ester Gould en Sarah Sylbing een portret van de achtjarige Giovanni uit de Amsterdamse Vogelbuurt. Er zijn thuis weinig regels en er is weinig geld. De film 50 Cent laat zien hoe Giovanni, een ware meester in het ritselen van zakgeld, zich wapent tegen de onrust thuis.

De rekening van Catelijne werd genomineerd voor de Gouden Kalf Competitie op het Nederlands Film Festival en zal op donderdag 29 november worden uitgezonden op Ned. 2 (om 22:55 uur) en is voorafgaand te zien in EYE op 28 november.


De makers hielden nauw contact met het gezin en maakten vijf jaar later opnieuw een film: De rekening van Catelijne. Bijstandsmoeder Catelijne heeft inmiddels vijf kinderen en dertigduizend euro schuld. Ze is vastbeloten om het tij te keren. Om uit de schulden te komen moet Catelijne nu rondkomen van tachtig euro per week. Maar geldgebrek is niet haar grootste zorg. Terwijl de dertienjarige Giovanni jeugdgevangenis boven het hoofd hangt, dringt de vraag zich op of zijn broertje van negen dezelfde kant op zal gaan. In observerende scenes, zonder te oordelen, dringt de film hun gezinsleven en hun veel te kleine huis binnen.

Catelijne, een bijstandsmoeder uit Amsterdam Noord, heeft vijf kinderen en dertigduizend euro schuld. Ze wil afrekenen met haar verleden en droomt ervan om een “normaal gezin” te zijn. Om uit de schulden te komen moet Catelijne nu rondkomen van tachtig euro per week. Maar geldgebrek is niet haar grootste zorg.

Terwijl haar oudste zoon van dertien jeugdgevangenis boven het hoofd hangt, dringt de vraag zich op of zijn broertje van negen dezelfde kant op zal gaan. In observerende scènes, zonder te oordelen, dringt de film hun gezinsleven en hun veel te kleine huis binnen

Hoezo Armoede?
Van 25 november tot 2 december 2012 staat een deel van de programmering van EYE in het teken van het thema armoede. Het Filmmuseum sluit daarmee aan bij de wereldwijde themaweek ‘Why Poverty?’, waaraan meer dan zestig landen meedoen

Reacties


ilovenoord