Aftrap Amsterdam Energie in de Open Coop

Coöperaties zijn hot en booming in Amsterdam Noord. Naast NDSM Energie is er nu ook Amsterdam Energie. Een initiatief ontstaan in de COOP. Met zijn allen de baas over je eigen energie! Wie wil dat nou niet? Geen Nuon-gezeur en ondoorzichtige tarieven, maar simpel, en ook nog het aller-goedkoopste! Vanavond is de kick-off in de Open COOP.

De jaarcampagne van Amsterdam Energie gaat van start op woensdagavond 28 november 2012. Er is een call center, tasjes naaier- en spuiterij, huislab, photobooth, eten + drinken van Bite Me, een powerpingpong tournament by Stadsbranderij Noord, en meer. Doel van de avond is om samen nog 250 Amsterdammers te enthousiasmeren voor groene en lokale energie. Iedereen is vanaf 17:00 welkom in de Open Coop op de Tolhuisweg 2 in Amsterdam Noord. Aanmelden kan via info@amsterdamenergie.nl

100 Amsterdammers richten hun eigen energiebedrijf op. Na zeven maanden warmdraaien is Amsterdam Energie een feit. Amsterdams nieuwste energiecoöperatie: je wordt geen klant, maar lid van een bedrijf waar je samen de baas over bent. ‘We hebben getest of alles werkt’, zegt Thijs Middeldorp, één van de oprichters. ‘Komt er wel stroom uit het stopcontact, worden de facturen verstuurd, werkt de Algemene Ledenvergadering?’

Start Campagne

Nu alles werkt, gaat Amsterdam Energie de boer op. Deze week start de campagne. En ook die is weer net even anders dan we gewend zijn in de energiebranche. De leden van de coöperatie doen het namelijk zelf, met iets meer dan 0 euro. Hoe meer leden, hoe meer mogelijkheden: het versterkt de inkooppositie van de coöperatie, het vergroot de hoeveelheid echt groen stroomverbruik in Amsterdam, en bij 1.200 leden lonkt het perspectief van een eigen windmolen of turbine op de Afsluitdijk.

Eerlijk, duurzaam

De coöperatie stelt zich ten doel 100% transparant te zijn en alle kosten inzichtelijk te maken, en eerlijk te zijn over de kwaliteiten van de ingekochte energie. De winst gaat naar duurzame coöperatieve projecten in Amsterdam. De coöperatie werkte de afgelopen maanden al aan klein- en grootschalige isolatieprojecten

Disfunctionerende markt

Voorzichtige schattingen zijn dat in de huidige energiemarkt minimaal een miljard euro per jaar aan de handel in energie wordt verdiend (dus niet aan opwekking of netbeheer). Amsterdam Energie sluit zich aan bij de landelijke beweging die zich inzet om die winsten direct te herinvesteren in oneindige bronnen als wind, zon, water en biomassa, en niet in kolen, aardgas en uranium. De coöperatie vraagt om openheid en democratie in de energiemarkt. Meer hierover is te lezen in het oprichtingsmanifest op www.amsterdamenergie.nl/manifest

Reacties


ilovenoord