Ruwe Diamanten uit Nieuwendam

Storyshop presenteert De Nieuwendammer, verborgen verhalen uit Noord

Nieuwendammers Foto Eddy BoslandFotograaf Eddy Bosland en schrijver/kunstenaar Lies Aris struinden gedurende enkele weken door Nieuwendam en tekenden verhalen op van bijzondere bewoners in deze wijk. Met de verhalen en portretten van deze ‘ruwe diamanten’ maakten zij een krant én een tentoonstelling. Op 30 november opent in kunstbroedplaats Modestraat aan de Volendammerweg de expositie Ruwe Diamanten, verborgen verhalen uit Nieuwendam.

Terwijl Noord in rap tempo veranderd gingen Bosland en Aris op zoek naar de ziel van Nieuwendam, naar bijzondere mensen en hun verhalen. Het doel van hun project is met de levensverhalen van deze ‘ruwe diamanten’ een beeld te scheppen van de wijk, onverwachte briljantjes naar boven te halen en de schoonheid en verborgen verhalen van de Nieuwendammers te laten zien.

Nieuwendam ontstond als dijkdorp in de 16de eeuw op de plek waar ooit een dijk doorbrak. Nadat het dorp diverse dijkdoorbraken en overstromingen had overleefd, strijdtoneel van de Tachtigjarige Oorlog was geweest – toen volledig verwoest door de Spanjaarden – werd het in de jaren 20 van de vorige eeuw ingelijfd bij de gemeente Amsterdam. Vervolgens werd het omsloten door tuindorpen en opgenomen in het stadsdeel. Nieuwendam is sindsdien de benaming voor tuindorp Nieuwendam, tuindorp Buiksloot, tuinstad Nieuwendam-Noord en de Buikslotermeer.

De NieuwendammerDe tentoonstelling Ruwe Diamanten toont de fotografische portretten van Eddy Bosland en de raamvertellingen van Lies Aris. Tegelijkertijd wordt de gratis krant De Nieuwendammer gelanceerd. De verhalen en portretten die zijn verzameld, worden gebundeld in de Nieuwendammer. De krant wordt gratis verspreid in Nieuwendam en ligt in tabakshandels, buurtwinkels en de bibliotheek.

Lies Aris maakte voor de presentatie een sculptuur van Nieuwendamse vuilnisbakboeken als monument voor verloren verhalen. Verhalenvertellers Azahlee en Windowbird geven performances en er is muziek uit Nieuwendam.

Het project is tevens de aftrap voor het verhalenbureau Storyshop. Storyshop wil Ruwe Diamanten ook in andere delen van de stad uitvoeren en op zoek gaan naar verborgen verhalen van een buurt of wijk.

De foto’s bij dit artikel zijn van Eddy Bosland.

De opening van de expositie Ruwe Diamanten en de lancering van De Nieuwendammer is op 30 november 2012 tussen 17.00 – 21.00 uur. De tentoonstelling duurt tot en met 8 december. Modestraat / Volendammerweg 85 / Nieuwendam / Amsterdam-Noord

Reacties


1 Comments on this post

 1. Verhalen uit Nieuwendam, er is ook een website vol mee geschreven.
  Door oud:
  http://www.dewijkvertelt.nl/verhalen/verhalen
  En jong:
  http://www.dewijkvertelt.nl/jong-nieuwendam/jong-nieuwendam
  Heel erg leuk om eens door te lezen

  Nancy Wiltink /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord