Beroemd, Zweet & Tranen

Lieve Bus,

Wat een column op een lokale weblok al niet kan doen! Ik word sinds dit weekend  door wildvreemden herkend en aangesproken op straat. En dat komt niet omdat ik naar de kapper moet (alhoewel..) of omdat ze me dagelijks met een zak pampers bij de Dirk op de Meeuwenlaan tegenkomen. Ik snap nu een klein beetje hoe het moet zijn als je echt bekend bent. Ik zal dan ook nooit meer een BN-er arrogant vinden als hij een glimlach of handtekening weigert. Ik zal nooit meer – God, hoe heet hij nou, Rob Posh, veroordelen als hij niet terugzwaait vanuit zijn half geblindeerde stadsdeellimo. Ik zal nog meer als voorheen stijf naar mijn veters staren als ik een bekend persoon uit Noord tegen het vege lijf loop.  En dat kan je in Noord nog wel eens overkomen, nietwaar Bus? Jij kent toch de hoofdrolspeelster van de spannende hitserie Penoza, Monic Hendrickx? Ik ken eigenlijk alleen mijn good ol’ Klokhuis-held Klaas van der Eerden, maar die kom ik alleen tegen bij de Natuurwinkel op het Buikslotermeeplein, ook niet de meest spannendste plek om ff een leuk praatje te houden.

Causaal verband of niet, maar we zijn zondagmiddag naar Ballorig in Zaandam (Amsterdam-Noord-West) gegaan. Heerlijk in alle anonimiteit met het zweet tussen je bilnaad achter je 2 koters aanrennen, als een kind zo blij door de enorme ballenbak kroelen en ongegeneerd je eigen kind voortrekken bij de glijbaan zonder dat iemand er wat van zegt. De meeste ouders zitten namelijk aan hun picknicktafel hun broodje Bal(lorig) – ja echt – te verorberen.

ROCCO

Wie duidelijk geen broodje bal hadden gegeten, waren de dansers van ROCCO afgelopen maandag in de voormalige STORK-fabriek. Jezus Bus, dan neem je me mee naar een bekroonde dansvoorstelling van een internationaal dansgezelschap wat zich notabene in ons aller Noord gaat vestigen, zit ik 4 kwartier naar 4 strak gespierde bezwete mannenlijven te kijken die zenuwachtig om elkaar heen wiebelen zonder ook maar 1 echte uppercut in de boksring uit te delen! Ik wacht met smart op de versie waarin dansende bezwete dames elkaar te lijf gaan…

PS: Mocht je dit nog lezen voordat de wereld vergaat vandaag, zou ik een leuk briefje voor het HiernaMaals wel op prijs stellen! Hebben ze daar ook Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar?!

Liefs, Bas

Lieve Bas,

Ja, dat voelt goed he, die roem! Ik ga tegenwoordig met m’n capuchon op over het Buikslotermeerplein. Anders word ik elke drie minuten aangesproken op straat. Stiekem natuurlijk ook een beetje omdat volgens het Parool dat tegenwoordig een heel gevaarlijke buurt is, daar. Jongeren klimmen gewoon over de richels van de flat en breken zomaar in. En ze hangen rond in de buurt.

Ik moet zeggen dat ik me eigenlijk in het Plan van Gool en de omgeving van het Buikslotermeerplein nog nooit onveilig heb gevoeld. Misschien is dat omdat ik die Noordse hangjongeren niet zo bedreigend vind. Ze praten wel een beetje moeilijk, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit over de richels van de flats zien klimmen als ware Spidermannen. Best jammer eigenlijk. Lijkt me een leuke gezicht. Een beetje zoals die Zwarte Pieten in de Bijenkorf. En zo kan je in je flat ook nog eens gezellig uit het raam zwaaien naar de buurjongen.

Plan van Gool

Wist je dat we ook een camperpyromaan hebben? Dat vind ik nou een veel mooier Woord van het jaar dan Project-X-feest, eigenlijk. We hadden al Cantadieven, en nu ook nog camperpyromanen.  Dat is veel spectaculairder dan hangjongeren.

Ik ben trouwens benieuwd wat onze stadsvoordeelzitter Rob Pots daar nou over te vertellen heeft. Er gebeurt heel veel om de wijken van noord op te knappen, en samen met Floor Ziegler van de Noorderparkkamer/ Broedstraten vertelde hij afgelopen weekend bij de Kerstmarkt op het Mosveld over het belang van een fijne buurt, en hoeveel projecten er zijn om te zorgen dat wij ons allemaal fijn voelen in noord. Nóg fijner, Bas, want ik voel me al zo fijn in noord!

Kunst en cultuur zijn goede manieren om de wijk te verbeteren, blijkt. Winters Binnen was weer een groot succes en bracht de hele buurt bij elkaar. De Wasserette verbroederde heel noord weer in Café de Bult. En die bezwete dansers natuurlijk. Die gaan ons als noordse buurtbewoners verschrikkelijk veel dichter bij elkaar brengen met die halfnaakte perfecte gespierde…sla ik op hol? Oh, sorry.. Ik bedoel gewoon dat ik de heren van Emio Greco welkom heet in noord, en ze nog vaak tegen het eh..lijf hoop te lopen.

de zonzij van het IJ

Met zoveel moois zou het natuurlijk wel erg jammer zijn als de wereld vandaag verging. Er zijn toch een paar plekken die ontzien gingen worden? Ik denk dat die gewoon niet alleen in Afrika en godweetwaar zijn, maar dat ook de zonzij van het IJ gespaard wordt.

Liefs, Bus

Reacties


ilovenoord