Boven het IJ en onder het IJ: uptown en downtown Amsterdam

Afgelopen week hoorde ik tijdens een kerstdiner in Noord ineens een nieuw taaltrendje. Ik dacht meteen: We zijn er, Noord is volwassen.

Het gesprekje liep als volgt:

Ik: “Waar komen de meeste leerlingen van het Hyperion Lyceum eigenlijk vandaan?”

Antwoord: “Ik geloof zo’n tweederde van boven het IJ en één derde van onder het IJ.”

Had u hem? Onder het IJ. Degene die het zei, gebruikte het ook nog eens als een vanzelfsprekend onderscheid. Dus niet De stad. Ook niet De overkant of Amsterdam. Daar word ik héél blij van. Want daarmee is Noord in één klap gepromoveerd tot uptown Amsterdam. En het maakt voor mij een einde aan geworstel dat ik had met ‘de stad’. Dat zeg ik al jaren, als ik het IJ over ga, en toch vind ik het zelf raar klinken. Alsof ik niet in de stad woon. Ja toch zeker?

Onder het IJ: het klopt geografisch helemaal, maar het gevoel erbij is nieuw. Uptown klinkt toch wel even anders dan de overkant. Trots, zelfbewust en zelfs een beetje snobistisch. Het leuke van nieuw taalgebruik is, dat het weerspiegelt wat mensen belangrijk vinden, hoe ze er bewust of onbewust over denken. Ik ga het vanaf nu zelf ook gebruiken. Als ik in 2013 naar de Schouwburg of de Bijenkorf ga, ga ik dus naar onder het IJ. “Even naar onder het IJ hoor, ik moet een nieuwe jas hebben.” Dat klinkt toch heerlijk?

Een vriend van me sloot er meteen bij aan. Want hij voelde dat er nog een derde categorie mogelijk was: aan het IJ. Daar woont hij namelijk. Speciaal gereserveerd voor oeverbewoners op de KNSM, de Silodam, NDSM, Overhoeks en de eilanden. Vooruit: IJburg, Schellingwoude en Durgerdam mogen er ook bij horen.

Misschien dat we het meteen formeel kunnen maken als de stadsdelen straks worden opgeheven. Drie nieuwe stadsregio’s: boven, onder en aan het IJ.

fotografie: Natalia Waaier

Reacties


1 Comments on this post

  1. Kijk nog eens goed naar de bovenste foto, en dan naar de derde en vierde stadsuitbreiding uit de 17e eeuw. We hebben weinig geleerd.

    Sterker nog, zijn we compleet stupide geworden?

    Jorrit /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord