Decemberblues

Lieve Bas,

Terwijl de regen de laatste restjes pepernoten en sneeuw wegspoelt, en Mariah Carey uit de luidsprekers van het Buikslotermeerplein schalt, maakt mijn buurt zich op voor kerstmis. Bomen moeten er komen! Lekker groot graag, en flink behangen met ballen en slingers en knipperlichtjes. En de tuin graag voorzien van een kudde knipperende rendieren, of een ho-ho-ho roepende kerstman met lichtgevende muts. Het is hier met kerst net klein Den Ilp.

Ik word er eigenlijk een beetje zenuwachtig van. Want nu moet ik van alles verzinnen om te zorgen dat wij ook zo’n televisie-kerst hebben, en oud en nieuw met ál onze vrienden. De drúk, Bas, de drúk!

Ik zou willen dat Winters Binnen gewoon met kerst was. Hopla, half noord in je woonkamer, en dat Wilma of Nancy dan verhalen vertelt en iedereen ademloos luistert. Ga ik rond met de glühwein, jij met een bakje nootjes. Geen Dreaming of a white christmas (nee zeg, die sneeuw is net weg), geen Allerhande Kerstdiner of gourmetten, geen glitterige ongemakkelijke jurkjes. Glühwein in een Ilovenoord-mokje. Lekker.

Je kan ook naar het M-Lab, voor het betere wintergevoel trouwens.Shakespeare in Noord! Goed alternatief om zo’n hangerige dag vóór het kerstdiner mee door te komen. Om niet weer alle draken van kerstfilms voor de honderdste keer te moeten zien.  De hele dag film kijken zou ik zelf liever in Eye doen, in de Basement, waar je lekker zappend en klikkend door allerlei filmfragmenten heen kan snuffelen.

Natuurlijk zou ik eigenlijk het liefste hebben dat de Kerstmarkt ook daadwerkelijk met kerst was. De Wasserette lijkt me de ideale kerstdagbesteding. Met als toetje de TDTMCM graag. Een beetje baldadigheid om die zepige kerstsfeer op te leuken.

En dan krijgen we ook nog oud en nieuw, hè. Met dat champagne-gedeelte heb ik nooit zoveel moeite. Maar het duurt meestal naar mijn mening wel vrij lang voor het twaalf uur is. En vuurwerk vind ik eng. Om nog maar te zwijgen van de diepgewortelde angst dat iedereen straks naar een geweldig feest is en ik weer te laat ben gaan bedenken wat ik wilde doen, en thuis naar een bak oliebollen zit te staren. Kunnen we niet gewoon aan die nieuwe eigenaren van de Overhoeks-toren vragen of ze daar een leuk feestje geven? Ik zie mezelf al aftellen op het dak, eigenlijk!

Champagne! Proost!

Liefs, Bus

Lieve Bus,

Zo te zien ga jij je niet vervelen met de Facedagen in ons kneuterige Noord. En ja! Een feestje in de Overhoekstoren met het rookgedeelte op het Panorama-terras lijkt me een uitstekend plan; op die plek op die hoogte krijgt ‘uitwaaien’ een hele nieuwe dimensie! Heb je mijn flyer trouwens nog gekregen van Single Bell in Cantina Noorderlicht op 2e Kerstdag? Ik had je graag mee willen nemen naar de enige Kerstavond voor Vrijgezellen, maar ik moet me melden voor het jaarlijkse Festen Feestspektakel bij ons pap en mam. Maar mocht jij nog een leuke vrijgezelle buurvrouw hebben, op de werf kan ze dus sjansen en dansen tot de ballen uit de boom vallen. En dan afzoenen in een zeecontainer of romantisch met zijn 2-en in de draaimolen van de goed geheim gehouden winterkerremis.

Maar waar hebben we het over, Bus?! Over een dikke week vergaat de wereld! Die 21-12Maya-vrienden maken me helemaal gek. We zijn al weken met ons zogenaamde Bucket-lijstje bezig: things we want to do before we all die.  Zo gaan we op 22-12 met vrienden Kerstbrunchen in Purme… Amsterdam-Noord-Noord. En we zijn onderdeel van het vuurpeloton op het enige Oud&Nieuw festival in ons land: Dazzleville. D.w.z, we mogen van de eurganisatie de Draak aan steken. Ze zeiden dat de baas van Noord, ene Rob Pot, wellicht ook zou komen, maar wat de link tussen die 2 is, ontgaat me nog even… Wat is jouw antecedent in China eigenlijk?

Maar voordat de fik in die draak van een jaar gaat, mag ik al mijn colbert-vrienden van de @Veban_amsterdam alvast een gelukkig nieuwjaar wensen. Drie keer raden waar het feestje deze keer is?! Nee, niet bij visafslag Stork. Ook niet Hotel de Goudfazant. De kantine van de Coöp? Nope.

Tussen de boormachines en cementmolens van Gunter & Meuser! Ja echt! Die club waar je heen gaat als je man niet kan klussen. Op aanraden van hemzelf. Ook de club die al sinds 1826 bestaat. Wist je dat  Johannes Petrus Gunters 20 jaar oud was toen hij samen met zijn moeder een handel in schoenmakers-gereedschappen en fournituren begon. Het zaakje werd destijds gevestigd aan de Prinsengracht 46 in Amsterdam.  Daar zit nu café Het Bruine Paard. U weet wel… In 1866 neemt J.P. Gunters jr. de zaak van zijn vader over. Het was toen reeds een gevestigde ijzerwaren zaak. Kan je nagaan! Ik ga gewoon naar een stukje Amsterdamse geschiedenis op 20 december.

Ben jij al eigenlijk lid van deze ondernemersvereniging? Zoniet, meld je dan aan en zeg dat je via mij komt  dan krijg ik namelijk een  borrelbon van Yvon! Die spaar ik voor als alle horeca in Noord vergaan is en er ergens nog 1 heel klein etablissementje kranig weerstand biedt….

Zie ik je tegen die tijd daar? Sowieso tot volgende week hier!

Liefs, Bas

Reacties


ilovenoord