Lekker warm Winters Binnen met onze Mok

Vlak voor de Kerst zijn vijf buurten in het uitgestrekte Amsterdam-Noord hét decor van festival Winters Binnen. Vrijdagavond 14 t/m zondag 16 december kun je je op meer dan 80 plekken onderdompelen in hartverwarmende, verrassende of verstilde momenten. Bij mensen thuis, in café’s, winkels, bibliotheek, vrouwenbazaar of moskee. Verhalenvertellers, muzikanten en theatermakers laten zien dat verhalen, geïnspireerd op dagelijkse en onalledaagse perikelen, mooie, ontroerende en grappige ontmoetingen opleveren. Zie hieronder het programma per buurt. Winters Binnen is dit jaar extra lekker warm met onze mok!

Voor 5,- is de mok van jou, met koffie én iets lekkers. Tijdens het festival kan je de mok gratis vullen op diverse locaties met warme chocomel of soep. Te verkrijgen bij de pontjes: Al Ponte (IJplein) of Coffee Kate (Buiksloterveer). Vooralsnog doet Bbrood (NDSM) niet mee.

Zonneplein / Tuindorp Oostaan
Na het grote openingsfeest op vrijdagavond is er in het weekend een programma vol muziek, theater, kinderactiviteiten, verhalen, workshops en expositie. Bijzonder zijn drie voorstellingen in samenwerking met Noordse bewoners. Voor de theatervoorstelling BREI van Anne Maike Mertens breiden buurtbewoners van Tuindorp Oostzaan samen aan het decor. Theatermaakster Ariadna Rubio Lleó en schrijfster Malou de Roy van Zuydewijn maken met linedancegroep Blue Wolf Dancers de voorstelling Cowboys, waarin we de dertig Noorderlingen leren kennen door hun dans en persoonlijke verhalen. Pieter Post maakt met Schuurtjesmannen foto- en theaterportret- ten van mannen uit Noord en hun schuren. In de Theaterstraat spelen nog meer voorstellingen: Verpleger van de Geest , Orpheus Descending, Overmoed der Dwazen en in vele huiskamers zijn er Verhalen aan huis door verschillende verhalen vertellers. Verder is er een Kinder Open Podium, De mooist verlichte wintertuin, Workshops voor kinderen, Kerstkoffermarkt en de Buurtlunch. Programma (Lichtjesnacht) door Theaterstraat, Cultuurhuis Noord, Fijn Zonneplein en Wooto, met dank aan Stadsherstel.

Nieuwendam
In de Modestraat is de Overzichtstentoonstelling Twee jaar Modestraat te zien. Plus elke dag live-muziek en DJ’s, Dee’s Things Pop-Up Shop, photobooth Het Nieuwe Gezin, BLISS Droom Reisbureau, modeshows, workshops voor kinderen, Placemakers Waterlandplein Pilot Podium voorproefje en dineren in het Wereld- en pop-up restaurant.

Banne Buiksloot
BOX 71 is het project van de Kleurenstraat en geeft samen met beeldend kunstenaars en buurtbe- woners kleur aan de Banne! Op Winters Binnen is er van van alles te doen: een workshop wanten/ handschoenen maken van oude truien/dekens door Sandra Claesen en Katja van Heesch. Wandel door een levensgrote kijkdoos en bekijk een film met live muziek: door Frouwkje Smit en Jona Dekker. Stripteken journalist Edith Kuyvenhoven tekent live een strip van het evenement.

Van der Pek
Tolhuistuin gaat de buurt in met theatervoorstellingen, cabaret en muziek. Blik Bijzonder is een theatrale presentatie van verhalen van bewoners uit Noord over hun auto! De tragikomedie Klandizie vertelt het klassieke verhaal van de kleine man die ten onder gaat in de grote wereld. Naar Europa vertrokken, in Noord beland is een speciaal project van theatermaakster Sanja Mitrovic. De deelnemers – migranten uit Noord – spelen hun ervaringen na: wat droomden ze van Europa toen ze vertrokken? De Turkse comédienne Funda Müjde brengt drie hilarische (kerst)verhalen in o.a. de STISCCAN moskee. In de vintage shop Attic Empire speelt enorme line-up van singer-songwriters: Bastiaan, The T.S. Eliot Appreciation Society, Sjaan Duinhoven, Uinko Eerenstein, Sophie ter Schure, Bird in a Glasshouse, Low Tide Island, Rendier, Port of Call, Erik Ankoné, De Harde Liefde en RUA. Zaterdag vindt je op het Mosveld het Kerstdorp: winterse keuken, muziek en vertellingen voor en door buurtbewoners en zondagavond is het slotfeest in Café Mosveld.

Vogelbuurt
De Muziekstraat presenteert weer vele muziek-optredens in huiskamers in de Vogelbuurt. Van klassiek tot jazz, van wereldmuziek tot pop. Met o.a. bekende jazzgitaristen Jesse van Ruller en Mark Tuinstra en violiste Tiziana Pintus met strijkkwartet en klarinet. Ook zijn er verhalenvertellers in café Het Boemeltje (Meeuwenlaan 329) en de kindervoorstelling Swingende Giraffen in de OBA. Schuif zaterdag – en zondag – aan met een koffie of choco en geniet van intieme concerten.

Alle voorstellingen zijn gratis of tegen een lage entree.
Het hele programma van 14-16 december is te vinden op www.wintersbinnen.nl of via je mobiel via www.m.twoppy.com/wintersbinnen.nl Programmaboekjes zijn verkrijgbaar op alle deelnemende locaties.

Reacties


ilovenoord