Met het Oog op Noord – Kick Smeets op het Buikslotermeerplein

Place of delict dit keer is de moeder der winkelcentra, het toekomstige shopping- en metrowalhalla van 020Noord en tegelijkertijd door zeer weinigen bestempeld als een ‘gezellige’ plek:  Het Buikslotermeerplein. Fotograaf Kick Smeets koos deze plek als de lelijkste plek van Amsterdam-Noord.

Kick reageerde enthousiast op de oproep voor een nieuwe Met het Oog op Noord. Altijd fijn, natuurlijk. En hij was direct uitgesproken over de uitvoering van zijn portretfoto. Het zou een zelfportret gaan worden. En zowaar! De eerste in deze serie.

Het Buikslotermeerplein is een plek, waarvan Kick hoopt dat er snel een knusse & hippe koffietent haar deuren opent. Dat zou de boel wat opfleuren en bovendien kun je dan met de gedane boodschappen van de wekelijkse Boerenmarkt op zaterdag, even uitblazen en bijkomen in goed gezelschap. Dat allemaal, terwijl er onlangs een type flagshipstore FEBO is verrezen en de enige espressobar die het Plein rijk was, gesloten is.

Het moet volgens Kick toch wel iets over de eigenwaarde van de bestuurders zeggen. Letterlijk onder hun oog, al lunchend in het Stadsdeelhuis kijken zij elke dag, dag – in en dag – uit, weer uit op dat Plein. Pontificaal, in het oog springend en roerloos in haar eigen misère. Bijna onbegrijpelijk vindt Kick het. Maar hij begrijpt ook dat er langzaam veranderingen zullen optreden. En uiteindelijk is het niet zo’n groot drama. De persfotograaf uit Nieuwendam is namelijk dolgelukkig in Noord. Haat – liefde verhouding op z’n best. Want Noord zonder schuren, rafelen en contrasten zal Noord niet zijn. En dat geldt misschien nog wel het meest voor het Buikslotermeerplein…

Buikslotermeerplein door Kick Smeets

Reacties


8 Comments on this post

 1. Ohhhh, dit is zo ‘spot on’! Met recht de lelijkste plek in Noord!

  Ik ben heel gelukkig in de nieuwe, mooie, kleurrijke wijk Elzenhagen-Noord, maar dit is werkelijk zo stuitend dat me dit ongeveer 1 1/2 jaar ervan heeft weerhouden om te shoppen in het Boven ’t IJ winkelcentrum en de leuke boerenmarkt op zaterdag te bezoeken.

  I love Noord, maar ik hoop op snelle en effectieve sloop van dit prachtige voorportaal.

  Ester Fleurke

  Simple & Inspired Living

  Ester /
 2. Het is wéér goed hoor…………

  ida /
 3. Tsja …

  Links (Waterlandplein) en Rechts (Banne) verrijzen prachtige winkelcentra.

  Misschien moeten we het Buikslotermeerplein zo laten, om nog wat rafeligs in noord over te houden.

  Maar dan moet het Mosplein wel in zijn oude glorie hersteld worden !!!

  De Poort naar Noord 🙂

  berta /
 4. Wat een troosteloze plek.. ‘DirtyDutch’ inderdaad!!

  Nicoline /
 5. Ik vind het schitterend. Ik parkeer ook graag bovendeks naast de C1000. Ook heerlijk. Tenminste niet zo truttig als het nieuwe Waterlandplein of Elzenhagen.

  Jorrit /
 6. Wat Ester zei: “Spot on”. Ik vindt Boven ’t Y voor veel redenen handig om bij de hand te hebben, en als je de V&D voorbij bent is het nog niet eens zó slecht, maar dat voorportaal en die parkeergarage…. echt té erg. Deprimerend.

  Arjen /
 7. Geef de leerlingen van het nieuwe ROC van Amsterdam Noord de opdracht te denken over dat voorpoortaal naar ‘de hel’, dat ze dagelijks passeren. Juist omdat het zo slecht is borrelt er vast heel veel creativiteit op.

  Geef kunstenaars de ruimte in leegstaande panden en laat ze ook meedenken over hun omgeving.

  Selma /
 8. Helemaal eens met Selma. Als creativiteit de kans krijgt kan het echt wel mooi worden! Een graffitiproject (hiermee bedoel ik geen lelijke tags) bijvoorbeeld, ik heb in Berlijn hele buitenwijken gezien die zijn omgetoverd tot kunstwerk. Zo blijft het de ruigheid en raffeligheid behouden die het al heeft, maar dan op een vrolijke manier! Zo worden die betonblokken misschien nog eens kleurrijk en geeft ook nog eens de mogelijkheid tot betrekken van de jeugd.

  Rara /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord