Naar Europa vertrokken, in Noord beland

‘De dijken ontploffen!’, zegt één van de elf-jarigen van de IMC Weekendschool over zijn toekomstbeeld van Europa. Vervolgens begint de hele klas onderwater-Gangnam-Style te dansen. Deze scene maakt onderdeel uit van het project Naar Europa vertrokken, in Noord beland van theatermaakster Sanja Mitrovic in het kader van Winters Binnen. In samenwerking met de Weekendschool, Vrouwenbazaar, Stichting Cleopatra, Noorderling Vrouwenclub en de s.t.i.s.c.c.a.n. Moskee maakt Sanja twee verschillende presentaties. Daar kan je luisteren naar ontwapenende verhalen, dromen en wensen van verschillende migranten vrouwen, kinderen en mannen uit Amsterdam-Noord.

De presentaties van de nieuwe Europeanen zijn gemaakt op basis van workshops. Sanja Mitrovic en haar acteurs Geert Vaes, Katja Dreyer en Martijn Groenendijk liepen afgelopen tijd de deur plat bij de moskee, de weekendschool en de vrouwenbazaar om met speciale oefeningen uit het theater de kinderen, vrouwen en mannen verhalen te laten vertellen van een ongekende kracht.

Zo vertelt Samar Shalan, voorzitter van de Vrouwenbazaar:

‘Ik was ambitieus en had een goede baan in Libanon, maar het was er wel gevaarlijk. Toevallig ging ik op vakantie in Nederland om vrienden te bezoeken en kwam ik mijn ex tegen. In Nederland leken mijn kansen groter en iedereen vroeg me om te blijven. 
Toen ben ik gebleven om een succesvol ondernemer te worden. Inmiddels ben ik getrouwd met mijn ex en heb ik een tweeling. De jaren hier in Amsterdam-Noord waren niet makkelijk, ik kwam in een isolement terecht. Nu, met de Vrouwenbazaar gaat mijn droom eindelijk in vervulling.’

Aydin Üre, voorzitter van de Moskee vertelt:

‘Ik had geen dromen toen ik naar Europa kwam, want mijn vader werkte als gastarbeider en plukte mij uit Turkije. Inmiddels ben ik getrouwd, heb ik mooi werk en breng ik mijn kinderen groot in Amsterdam-Noord’

Dit is nog maar het begin, kom dit weekend langs om elkaar eens op een andere manier te ontmoeten met hapjes en drankjes.

intro foto door: Maaike Koning

Reacties


ilovenoord