de HEMA ontbijterlebung

Onderweg van Amsterdam Noord-Noord-West, naar zo goed als Schellingwoude, op de fiets, dik onder nul… Dan word je gewoon gedwóngen om te stoppen op het Buikplein voor koffie. En waar kan dat beter, dan bij de goodold HEMA?

Natuurlijk had ik al gehoord over het latest geluksmomentje van de dag van (ik gok) de gemiddelde verveelde huisvrouw, knakenknagende AOW-ers en hordes pijnlijk eenzame grotestadsdieren. Maar dat ik er zelf, plots middenin zou belanden, had ik niet helemaal aan zien komen.

En wat bleek! Hoewel geserveerd in papieren wegwerp, was de koffie (met Rainforest Alliance-keurmerk!) heerlijk. Pittig en goed heet. Stond al klaar in rijen dik bij de kassa. Dat ik het stukje stokbrood met omelet en bacon liet liggen en het glanzende croissantje voldoende vond, werd niet helemaal begrepen. Ik bleek de enige, want de nagenoeg alle ontbijtklanten nemen het dan gewoon mee, als het te veel is, in een zakje. “En dan nemen we de broodjes en de croissants lekker mee naar huis, voor de kinderen”, aldus het koppel, aan wie ik mijn broodje en croissantje van mijn tweede rondje ontbijt (voor de écht lekkere koffie!), geef.

Vaste ontbijtklanten. Nemen lekker mee voor de kinderen thuis in een zakje...

Vaste ontbijtklanten. Nemen lekker mee voor de kinderen thuis in een zakje!

Het ontbijtgebeuren is in een aantal grote (alles behalve bakkers-) winkels in den lande een complete beweging geworden. Groeperingen die zich eraan verbinden en binnen afzienbare tijd een vorm van afhankelijkheid vertonen. Discussies laaien op, vanwege het lokgehalte en de niet erg gezonde hoeveelheid calorieën en vetten.

Wegwerp in vuilzak in plaats van het karretje met de dienblaadjes...

Wegwerp in vuilzak in plaats van het karretje met de dienblaadjes…

Voor een babbeltje, een warme kop koffie en wat contact met je mede stadsdeelbewoner is het HEMA ontbijt een gemoedelijke manier om je dag rustig en supergoedkoop te beginnen. Deel het lekker uit als het te veel is, en denk er om: alle dagen behalve zondag van 09:00 uur– 10:00 uur. Mocht je behoefte hebben aan een ontbijt met wat minder ei & bacon, dan kun je  zeven dagen per week terecht bij BBROOD op de NDSM – werf.

Onderstaand ter info, toch nog even de calorieën:

Hema-ontbijt
• Ca. 100g stokbrood: 224 kCal
• Roerbakei: 110 kCal
• 25g Spek: 75 kCal
• Croissant: 198 kCal
• 12,5g Jam: 30 kCal
• ——————————-
• Som: 637 kCal → 650 kCal

Reacties


ilovenoord