Echt waar! Mosplein op de schop

Het Mosplein. Centraal Noord, maar een gure, vaak met zwerfvuil bevuilde ontgonnen stuk beton. Gelukkig nog drie dagen per week verdoezeld door de markt. Oude Noorderlingen herinneren zich misschien nog het voetbalveld voor de Volewijckers (tot eind jaren ’60), een ziekenhuis, een hippe bioscoop en een bruisende uitgaansplek.

Laten we het verder niet meer hebben over de mislukte bestemmingsplannen die uit gingen van een iets te optimistisch toekomstplaatje over een redelijk snel geplaatste Noord-Zuid lijn en een woningmarkt die wel weer aan zou trekken. Er staat nu een realistisch maar fris plan in de startblokken.

Stadsdeel en Multi Vastgoed hebben overeenstemming bereikt over het plan voor een nieuw wijkwinkelcentrum op het Mosveld. Het plan bevat 7000 m2 aan winkels en horeca, 60 woningen en een parkeerdek, die vanaf de Johan van Hasseltweg bereikbaar zal zijn. De 7000 m2 worden al voor de helft gevuld met de AH en de DEEN. Ook is men in gesprek met een aantal andere grote ketens.

Winkelen op het Mosveld, zie je het al? Straks slenteren we langs de nieuwe etalages en kunnen we voor ons badschuim gewoon in Noord naar de Etos. Voor de overige winkelruimte is veel belangstelling van zowel ketens als kleinere ondernemers. Doordat het plein op de schop moet zullen de marktkooplieden moeten verhuizen naar de van der Pekstraat. De verhuizing is in ieder geval voor de periode van de verbouwing, maar wellicht ook er na; de inrichting van het nieuwe Mosplein leent zich niet meer voor veel marktruimte.

Misschien blijft de markt dus wel voor altijd in de van der Pek. Volgens mij is dat helemaal niet erg. Straks zullen de geheime bodemprijzen van de markt, nu vooral gekoesterd door de oude noorderlingen, zich eindelijk gaan openbaren. Want als je er toch langs fiets, wie kan er dan nog de verleiding weerstaan? De 5 euro schoenen van Theo, de 50 cent blingbling sieraden, verrukkelijke Xenos warmte pantoffels en brandnetelkaas voor de helft van de prijs.

Er is maar een partij faliekant tegen het plan: de marktcommissie Mosveld. Tijdens de eerste inspraak bijeenkomst vorige week in het Bredero college lieten zij goed van zich horen. De markt gaat niet al te best, het water staat hun nu al aan de lippen, en dit moet er nog eens bij komen. Opvallend publiek was ook een serie politieagenten achterin de zaal. Hield men er rekening mee dat het zo uit de hand kon lopen?

De plannen worden door het Stadsdeel en Multi Vastgoed de komende maanden verder uitgewerkt en er worden nog meer inspraakmomenten georganiseerd, hopelijk met een prettiger sfeertje dan de eerste bijeenkomst. Dus ilovenoord, wie sluit er aan bij onze toejuigcommissie?

Reacties


4 Comments on this post

 1. Tja waarom zou je luisteren en rekening houden met de mensen die daar hun brood verdienen. Het consumptie gedrag van de hippe Noordelingen is veel belangrijker . 🙁 Weg met de markt, we gaan wel naar de Etos .

  Janneke Schadee /
 2. hi Janneke, volgens mij krijgt de markt juist alleen maar meer klandizie wanneer de markt op de van der Pek komt. Het is nu nog een goed bewaard geheim… ik denk dat er straks juist meer nieuwe Noordelingen op af komen, dat is toch mooi?

  Jeltsje Boersma /
 3. Er komt nog een onderzoek voor het terugkeren van ongeveer de helft van de huidige markt naar Mosveld. Het gaat dan over een enkele laan met aan weerszijden kramen, hoe dan ook wordt het voor de marktlieden allemaal stuk krapper dan momenteel natuurlijk.

  Beste opmerking van de avond: ‘als de marktman aan de westzijde van de nieuw ingerichte Pekstraat moet parkeren met zijn bus zit zijn deur aan de verkeerde kant’….

  Marcel /
 4. tja eerst de boel flink laten verloederen, allemaal wilde plannen ventileren en dan tenslotte als konijn uit de hoed een werkelijk armoedig project lanceren als de oplossing voor het Mosveld – voor wie eigenlijk ? ja wie heeft er goede ervaringen met de beloftes van het stadsdeelbestuur ? logisch dat de marktkooplieden nogal pissig zijn.

  aartjanszen /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord