Tentoonstelling `Winter in Waterland in Museum de Noord

Op vrijdag 4 januari 2013, om 17.30 uur, is de opening van de tentoonstelling “Winter in Waterland” in Museum de Noord. Een expositie naar aanleiding van het schaatshooglied van Aafke Steenhuis, een lang verhalend gedicht over een schaatstocht door Waterland. Er zijn veel schaats-voorwerpen, foto’s, films, optredens van schrijvers en schaatsdeskundigen. De opening wordt gedaan door wethouder en schaatsliefhebber Kees Diepeveen.

Het boek “Winter in Waterland; Een schaatshooglied” van Aafke Steenhuis is een lang prozagedicht, met veel gekleurde tekeningen en zwart-wit-krijttekeningen, over een schaatstocht langs de Waterlandse dorpen ten noorden van Amsterdam. Tegelijk is het schaatsverhaal een tocht door het leven en door de liefde. En het bevat herinneringen aan schaatstochten als kind in het Groningse Ommeland.

Het boek, formaat 23 x23 cm, heeft 48 pagina’s, en is rijk ge├»llustreerd met tekeningen van Aafke Steenhuis uitgegeven door uitgeverij Philip Elchers, die Het kost 19,50 euro en is hier te bestellen en te koop in Museum de Noord.

De zon breekt door de ijle winterlucht.

Langs de Zwarte Gouwsloot ruisen de rietkragen,

de gouden pluimen dansen in de wind.

Knobbelzwanen scharrelen in het veld,

onwennig wenden ze hun halzen

naar de voorbij snellende schaatsenrijders.

De strenge winter is een heelmeester die

mensengezichten overgiet met een zachte

glans

Reacties


ilovenoord