Verzin een naam voor de ‘knoop’ ?? // En … win een atelierbezoek

Het voormalig poortgebouw van het beruchte Asterdorp zocht na de sloop van het dorp in 1955 naar een nieuwe eigenaar. Het werd beeldend kunstenaar André Volten, die het gebouw in gebruik nam als atelierwoning.Het gebouw staat naast de Kringloopwinkel op de Asterweg, met daarachter een groot braakliggend stuk land. Een gebouw met een waanzinnig interessante geschiedenis, maar met zijn vervallen voorkomen heeft het ook wel iets weg van een spookhuis. Verscheidene keren ben ik al om het markante gebouw heen geslopen om naar binnen te turen. Maar vandaag mocht ik eindelijk eens binnen kijken!

Atelier André Volten

Paul Goede, curator van de stichting André Volten nodigt me uit om naar boven te lopen. We schuiven schone was aan de kant en als we gaan zitten excuseert hij zich voor de pindakaaspot en andere ontbijtresten op tafel. Er wonen hier twee studenten op anti-kraak basis, die het atelier als huiskamer gebruiken. Paul Goede vertelt. Graag zelfs. Volten’s kunst is wereldberoemd maar toch kennen niet veel mensen hem. Kunst in de buitenwereld wordt wel gezien maar niet ‘opgemerkt’.In 1996 kreeg Volten voor zijn werk de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Zijn werken vind je behalve buiten ook in het Kröller-Müller Museum, het Lehmbruck-Museum in Duisburg en de Kunsthalle Mannheim in Mannheim. Zijn opdracht voor Koningin Beatrix ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima heeft hij niet meer kunnen voltooien.

Hee…die kennen we!

Sinds de dood van Volten in 2002 zet de stichting zich in voor het behoud van het het atelier. Het ziet er nog precies uit als toen, de plaat van Bach zit nog in de platenspeler en er staat een lege fles drank onder het bureau. Goede hoopt op een renovatie van het pand door Ymere, de huidige eigenaar, zodat het er voor altijd uit zal zien alsof Volten hier gisteren nog rond liep. Maar voor het behoud heeft de stichting geld nodig. Ze staan in de de rode cijfers, terwijl de locatie en het onderhoud in de 12.000 euro per jaar loopt.

Een piepklein deel…

Pas na het verhaal van Goede geef ik mijn ogen goed de kost. Wat een oase! Hoe langer ik kijk hoe meer ik onderscheid kan maken in de enorme hoeveelheden. In het atelier zie je veel prototypen van kunstwerken in de open ruimte. Het atelier heeft een renovatie nodig, samen met een aantal veiligheidsmaatregelen, voor het kan dienen als museum. Tot dan blijft de plek gesloten voor publiek.

Behalve voor…een aantal uitverkorene ilovenoord lezers met een creatieve geest. Voor een beperkte groep geeft Paul Goede graag nog een keer een rondleiding in het atelier. De selectieprocedure is als volgt:

Volten’s kunstwerken zijn bijna allemaal naamloos. Namen vond hij waarschijnlijk te aards.

  • Geef een lekkere arty farty reactie op de vraag: wat zou de naam kunnen zijn van het kunstwerk op de Distelweg?

Kunstwerk Volten op de Distelweg zonder echte naam

Plaats ‘em op facebook en maak kans op een rondleiding!

Reacties


ilovenoord