“Ich bin ein Van der Pekker”!

Lieve Bas,

Toen ik van de week nietsvermoedend even gezellig al het Noordnieuws op Twitter zat te lezen, verslikte ik me plotsklaps op een nieuwsbrief van de Bewonersvereniging Van Der Pekbuurt. Ook al kom ik dan uit het immer gezellige Eindhoven, ik heb mijn best gedaan om goed te integreren in Amsterdam en kan echt best goed klagen, zeuren en mopperen. Maar de zure lucht die uit deze brief opsteeg, deed mij de lust in mijn koffie vergaan. Terwijl ik mijn koffie door de gootsteen spoelde, vroeg ik me af in hoeverre de bewonersvereniging gelijk heeft.

Als niet-zo’n-grote-fan van Ymere ben ik geneigd best te geloven dat Ymere alles doet om te zorgen dat ze hun goddelijke gang kunnen gaan in de Van der Pekbuurt. Natuurlijk zijn die kritische, luidkeels aanwezige Van der Pekkers een doorn in het oog van deze woningbouwvereniging. Als het aan Ymere had gelegen, hadden ze immers de hele buurt allang platgewalst om er leuke goedkope (doch duurbetaalde) flatjes neer te zetten. Driewerf hoera voor de protesterende Van der Pekker: dat is niet gelukt! Alle mooie huisjes blijven voorlopig nog even staan.

Nou ken ik wel wat mensen die in jouw achtertuin wonen, waarvan de huisjes in een nog ernstigere staat van verwaarlozing zijn dan mijn Elastiekjeshuis. Als het hard regent, komen de drollen door het doucheputje omhoog om een kijkje in je badkamer te nemen; als de buurman niest, komt het gruis van je plafond gedwarreld en stoken doe je daar voor de kat z’n viool. En dan heb ik het nog niet eens over de zgn. ‘zwamwoningen’ waar de schimmels als eh… paddenstoelen uit de grond schieten. Dus daar moet spoedig wat aan gebeuren. Die ‘zwamwoningen’ worden nu tijdelijk uitgeleend (niet gratis volgens mij, beste Jos de Rooij, maar dat zou je mooi kunnen vragen op dat kantoortje van de Broedstraten waar je je brief hebt getikt) aan allerlei initiatieven uit de buurt.

In plaats van paddenstoelen schieten er nu leuke initiatieven uit de grond! Misschien vindt onze zure briefschrijver dat het allemaal niet voor hem bedoeld is, dat het flutwinkeltjes-zonder-functie zijn, bedoeld voor yuppen. Maar hij heeft er blijkbaar niet bij stilgestaan dat in zijn fijne Van der Pekbuurt genoeg mensen wonen die al deze initiatieven hard toejuichen! (Ook al zou een drogist inderdaad geen overbodige luxe zijn).

Als ik mag kiezen tussen groezelige café’s, sinistere belwinkels en smotzige snackbars of vrolijk schilderende kinderen bij Noordjes Kinderkunst, pizza eten met m’n liefjes bij Il Pecorino of mijn bandje laten plakken bij Rahtour dan weet ik het denk ik wel.. Ga ik ook meteen even langs bij textieldrukkerij Amsterdam, om heel groot Ilovenoord op m’n t-shirt te laten drukken. Huppel ik daarmee door de straat, luidkeels jubelend “Ich bin ein Van der Pekker”!

ilovenoord-shirt

Kopuh? Moet je op de Van der Pekstraat wezen.

 

Ha die Bus!

Godallemaggies! Zit ik hier een beetje verliefd te wezen op Valentijnsdag op een wit Overhoeks en Van der Pekbuurt, krijg ik dit voor mijn kiezen. Wat zit iedereen toch te vitten op elkaar? In Overhoeks is GEEN ENKELE WINKEL!  

Als ik wil winkelen, ga ik op avontuur in Noord. Eerst door de Van der Pek waar ik niks kan kopen, maar waar het wel leuk shoppen en eten is. Heb je die viszaak wel eens geprobeerd? Dan doorsteken naar de Hagedoornweg, waar je ook niks kunt kopen, behalve de allerbeste Dönner-pizza’s en -broodjes van het Noorderlijk Halfrond of even koekeloeren in de allerlaatste videotheek van Noord-Europa. Een korte pitstop op het immer romantische Mosplein voor de groenten en fruit, een mals kippetje of een grote rode roos.

Mosplein

Mosplein, wat ben je toch godvergeten mooi…

 

Wacht! Die markt willen ze toch verplaatsen naar de Van der Pek?! Dan is toch iedereen geholpen?! Op die markt koopt iedereen zijn groenten, fruit, brood en deodorant. Dan heb je dus een straat met shopping-winkels én een betaalbare markt. Ik zeg doen. Morgen nog. Dat ze een beetje steggelen over de totstandkoming van die verhuizing, ach. We zijn het land van de getoonde rijkdom en de verborgen armoede, maar we hebben allemaal een mening en we weten het allemaal het beste. Zoals Louis van Gaal het altijd na een gelijkspel of nederlaag zegt: “In Nederland heb je 17 miljoen coaches en die weten allemaal wat de beste opstelling is.” Nou Bus, in Noord heb je ook 17 miljoen meningen en belangen en ze vinden allemaal dat ze gelijk en het bij het juiste eind hebben.

Ik vind het allemaal prima. Je mag je mening kenbaar maken en dat online zetten, je mag een winkelcentrum bouwen , een markt verplaatsen, maar je mag bovendien als burger van al die faciliteiten gebruik maken. En zint je dat niet, pak dan lekker je fiets, je Canta of je step, rij de straat uit en ga op zoek naar een nieuw avontuur.

Liefs, Bas

PS: Die zeldzame witte reiger van jou en Marcia, die chillt ook gewoon in Downtown Noord aan ’t IJ hoor. Op het dak van Shell notabene. Schone lucht en het beste uitzicht over een winkelloos gebied. Ha!

reiger

Joehoe, hier ben ik!

Reacties


ilovenoord