Kijkruimte Kapt ermee // 2 maart

De Kijkruimte in van der Pekstraat stopt ermee. Na bijna vier jaar lang kunstprojecten te hebben gedaan in de buurt is het op. Veel hebben we er eigenlijk niet van gezien. Het was steeds een beetje zoeken naar wat nou precies de bedoeling was. Misschien toch een beetje te elitair en te weinig van der Pek? Och, we kunnen de laatste keer nog genieten van een FREE FOOD FOR ALL project op 23 februari en de grote afsluiting op 2 maart. Dag Kijkruimte!

FREE FOOD FOR ALL (URBANIAHOEVE / Debra Solomon)

Zaterdag 23 februari van 17.00 tot 19.00 uur presenteert KijkRuimte het project FREE FOOD FOR ALL van URBANIAHOEVE, Social Design Lab voor Stadslandbouw / Debra Solomon. URBANIAHOEVE legt samen met bewoners en locale initiatieven eetbare landschappen aan in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groene infrastructuur (kijkgroen) door ecologisch en eetbaar groen: een eetbare, ecologische hoofdstructuur. Met kleinschalige projecten draagt URBANIAHOEVE bij aan de biodiversiteit, het verschonen van (vervuilde) stadsgronden en het vergroenen van de stad als geheel.

kijkruimte-01

KijkRuimte URBANIAHOEVE gevraagd om op basis van hun kennis en ervaring een toekomstvisie te ontwikkelen voor een Van der Pekbuurt die in haar eigen voedsel kan voorzien. Dit heeft geresulteerd is een serie posters die op zaterdag 23 februari tussen 17.00 en 19.00 uur worden gepresenteerd bij KijkRuimte aan de Van der Pekstraat 34 HS in Amsterdam-Noord. Voor geïnteresseerden ligt alleen deze dag een serie posters klaar om mee naar huis te nemen.

URBANIAHOEVE bestaat uit kunstenaar Debra Solomon (artdirector en stadslandbouw), kunsthistoricus Mariska van den Berg (onderzoeker bottom-up infrastructuur) en historicus Annet van Otterloo (producent van door kunstenaars geïnitieerde stedelijke vernieuwing).

KijkRuimte neemt de wijk

Na een aanwezigheid van bijna vier jaar in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord, stopt het door de Portugese kunstenares Daniela Paes Leão geïnitieerde project KijkRuimte op zaterdag 2 maart met haar activiteiten. In de afgelopen jaren hebben ruim vijftig nationale en internationale kunstenaars, doeners en denkers steeds in nauwe samenwerking met buurtbewoners meer dan veertig projecten bij KijkRuimte gerealiseerd.

In mei 2009 ging KijkRuimte van start als platform voor alternatief sociaal denken dat door artistiek onderzoek en interventies een bijdrage wilde leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van publieke ruimte. KijkRuimte benaderde gedurende die tijd ruimte an sich steeds als project. Kunst als ruimte; niet als object, concept, product, performance of actie. De projecten die bij KijkRuimte zijn ontwikkeld vormen als geheel een kritische reflectie op het stedelijk vernieuwingsproces waarin Amsterdam-Noord, de Van der Pekbuurt in het bijzonder, zich bevindt. Noties van gemeenschap spelen hierbij een belangrijke rol. De komende maanden gaat KijkRuimte gebruiken om de opgedane kennis en ervaring te verwerken tot een interactieve publicatie die het locale niveau overstijgt.

Op zaterdag 2 maart vindt de afsluiting plaats. Tussen 17.00 en 19.00 uur neemt KijkRuimte afscheid van de buurt en de buurtbewoners met een door kunstenares Meike Ziegler (Creatuals) ontwikkeld ritueel. Na 19.00 uur zijn ook geïnteresseerden van buiten de wijk van harte uitgenodigd om voor de laatste keer bij KijkRuimte langs te komen. Dan zal ook een laatste, afsluitende interventie plaatsvinden.

We schreven eerder over de Kijkruimte:

 

Reacties


ilovenoord