Wandelen met Frans van Gool (90)

Over een paar weken wandel ik in een rustig tempo met de 90-jarige architect Frans van Gool door de wijk die al meer dan veertig jaar zijn naam draagt. Hij zal ongetwijfeld vol trots alles vertellen over de bijzondere lijnen, de luchtbruggen en de ruime woningen in zijn Plan van Gool. Het stadsdeel en Ymere hebben besloten om ter gelegenheid van de komende renovatie een boekje en een film te maken over de buurt en dat is volkomen terecht. Hoewel de woningen inderdaad dringend een opknapbeurt nodig hebben, is het nog steeds een genot om te dwalen over de galerijen en herinneringen op te halen aan het zorgeloze buitenspelen onder de platanen.

In het boek “Frans van Gool. Leven en werk’ is te lezen dat de voormalige rijksbouwmeester in Amsterdam-Noord ook woningen heeft ontworpen aan Dijkwater en in de Banne. Zijn troetelkind blijft echter het Plan van Gool. Een paar jaar geleden overwoog hij zelfs om er de laatste jaren van zijn leven te slijten, bekende hij in het voorgesprek voor het boekje. Zijn vrouw wilde echter niet naar Noord verhuizen – sommige vooroordelen zijn moeilijk uit te bannen. Frans van Gool zorgde ervoor dat ik kon fietsen en rolschaatsen over eindeloze galerijen, dat ik via de pilaren naar het balkon kon klimmen als ik mijn huissleutel vergeten was en dat ik overal in mijn eigen buurt kon voetballen. Van Gool is de architect van mijn jeugd en daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.

Reacties


ilovenoord