De grote vijf van Noord // 27 april

Amsterdam Noord is het groenste stadsdeel van Amsterdam. Wie van de natuur houdt is hier helemaal op zijn plek. De man die echt alles weet van onze bijzondere beestjes en plantjes, is Fred Haaijen, onze stadsdeelecoloog. Sinds vorig jaar geeft hij rondleidingen door Noord onder de naam: de Big Five van Noord. En wegens groot succes de komende maanden weer. De eerste is op 27 april.

Natuurlijk geen leeuwen en olifanten, maar toch wel een echte ringslang kan je tegen komen tijdens deze expedities. De ‘Big Five’ waar Fred voor heeft gekozen zijn: de ringslang, het ijsvogeltje, wilde orchideeën, de grutto en de Noordse woelmuis. Grutto’s zie ik toch wel regelmatig in het Waterland, maar van de andere vier ben ik zelf alleen de ijsvogel wel eens tegengekomen. Een messcherpe blauwe flits, meer kon ik er niet van maken. Toch speciaal.

blauwe flits….

De Noordse woelmuis komt niet alleen voor in Noord, wat de naam misschien doet vermoeden, maar is wel zeldzaam: het pandabeertje van Nederland wordt hij genoemd. Dus, hoewel een heel kleintje, zeker van een plek in de Big Five.

Andere bijzondere dieren in Noord die de Big Five niet hebben gehaald: witte reiger (zelf laatst nog gespot vlak bij Holysloot) en, vorig jaar met eigen ogen gezien, wilde flamingo’s. Noord zit vol bijzondere ontmoetingen…

bijzondere ontmoeting met een ringslang..


–    zaterdag 27 april – ook op zoek naar de ringslang, vertrek om 12u OBA Nieuwendam, afsluiting ca. 15u/15.30u NME van Heekpad
–    zaterdag 18 mei – ook op zoek naar de ringslang, vertrek om 12u OBA Nieuwendam, afsluiting ca. 15u/15.30u NME van Heekpad
–    zaterdag 13 juli – ook op zoek naar orchideeën vertrek 12u OBA Banne, afsluiting ca 15u/15.30u NME Heggerankweg

Info en aanmelden Silvia Kuckulus s.kuckulus@noord.amsterdam.nl
06 23007318

 

Lees meer over de big five op de website van Stadsdeel Noord

of op ilovenoord:

Reacties


1 Comments on this post

  1. Het wordt een tocht vol verrassingen met 100 % trefkans van drie verschillende soorten wuilde orchideeën heel veel jonge rugstreeppadden en Soayschapen die in een woonwijk grazen. Wat komt er nog meer op ons pad dan de zwaar beschermde rugstreeppad ????
    Fiets mee en geef je op voor een avontuurlijke stadssafari, ik heb er zin in

    Fred Haaijen /

Reacties zijn gesloten.

ilovenoord