Het oude badhuis is geopend in Disteldorp!

Via via waren we al een tijdje  op de hoogte van de geheime plannen het leegstaande badhuis in Disteldorp om te toveren tot een buurthuiskamer (geweldig idee!) En nu hebben bewoners van Disteldorp het heft in eigen handen genomen en op deze prille bar koude lentemiddag het badhuis “bezet”! Hieronder het pamflet net binnengerold in de ilovenoord mailbox …

badhuis-vogeldorp2

Bewoners van Disteldorp openen het oude Badhuis als Buurthuiskamer.

Van leegstand naar Badhuiskamer
Een groep Disteldorpers heeft het oude badhuis geopend. De ruimte wordt de komende weken door bewoners opgeknapt en geschikt gemaakt voor een reeks aan buurtactiviteiten. Vanzelfsprekend met alle respect voor het monumentale gebouw, de tuin, de omwonenden en de eigenaar. Het badhuis is geopend als ‘huiskamer voor de buurt’. Er is alle ruimte voor buurtbewoners om zelf activiteiten te organiseren. Je kan eenmalig gebruik maken van de ruimte, of bijvoorbeeld elke week of elke maand iets organiseren. Je kan ook samen met andere mensen iets organiseren. Uitgangspunt is dat de directe omwonenden geen hinder mogen ondervinden.

Waarom
De aanhoudende leegstand was een doorn in het oog voor de bewoners van dit monumentale tuindorp. De afgelopen 10 jaar werden zij dagelijks geconfronteerd met de leegstand en verloedering van het pand aan de kop van de Lange Distelstraat die door het hart van het dorp loopt en daarmee een prominente plek in het dorp inneemt. Problemen met de monumentale status en constructieve aanpassingen ten behoeve van de kantoorbestemming hebben voor een voortdurende impasse tussen eigenaar en stadsdeel gezorgd. Wij willen nu in samenwerking met de eigenaar en bureau Monumentenzorg beter voor dit gebouw gaan zorgen.

121217_ilovedisteldorp

ilovenoord loves disteldorp

Recent hebben huurders en kopers uit Disteldorp gezamenlijk het initiatief genomen om de leefbaarheid in het dorp en de directe omgeving te verbeteren, dit doen zij onder de noemer ‘I Love Disteldorp’. Het oude badhuis heeft de potentie hier een centrale rol in te gaan spelen. Afgelopen jaar zijn vanwege de aanhoudende bezuinigingen veel publieke voorzieningen in de buurt gesloten, een onwenselijke ontwikkeling waar wij tegenwicht aan willen bieden.

Inrichting van de Badhuiskamer
Bij het opknappen zal vooral hard gewerkt worden om de nodige sanitaire voorzieningen tot stand te brengen. Daarnaast komt er een inrichting bestaande uit de volgende zaken:

 • Geschiedenis van Disteldorp in een minimuseum.
 • Plek voor het dorpsarchief.
 • Wisselgalerie.
 • Werkbank voor kleine klusjes.
 • Kinderhoek voor gastouders.
 • Ruilboekenkast en gastenboek.
 • Huiskamer en vergaderruimte.

Programmering van de Badhuiskamer
Doel is een afwisselend programma te bieden voor alle buurtbewoners. Zij kunnen meedenken en zelf activiteiten aandragen. Wij denken bijvoorbeeld aan de volgende activiteiten:

 • Koffieuurtje, 2x week
 • Volkskeuken, 1x week
 • Inloopspreekuur beheerder Disteldorp, 1x week
 • Repaircafe, 1x maand
 • Bijeenkomst ‘I love Disteldorp’, 1x maand
 • Vergadering VVE, 1x jaar
 • Kinderfeestjes, etc.

Zou jij graag iets in de Badhuiskamer willen doen, kom dan snel een keer langs!?

Reacties


ilovenoord