De Waterlandse Melkschuit brengt geschiedenis tot leven

Drie eeuwen lang voer de Waterlandse Melkschuit dagelijks naar Amsterdam. De verkoop van melk was de voornaamste bron van inkomsten voor zuivelboeren in de dorpen Ransdorp, Broek in Waterland, Zunderdorp, Kadoelen en Oostzaan. Verse melk moest snel gebracht worden naar de stad voordat ze zuur werd, dus de tien meter lange boot vertrok vroeg in de ochtend en was voorzien van zeil en roeispanen. Niet zelden roeiden de melkmeisjes mee. De romantici onder ons kunnen voorstellen dat onderweg menige liefde opbloeide.

melkschuit

de Waterlandse Melkschuit

Vier jaar geleden, besloot een groepje enthousiastelingen om deze geschiedenis weer tot leven te brengen. Zij richtte Stichting De Waterlandse Melkschuit op en inmiddels is de bouw van dit schip al begonnen in een loods op de Asterweg. Net zoals toen kunnen landrotten ook deel maken aan een stuk geschiedenis, door een “part”  (een soort aandeel) te kopen en zo mee de tuigage en afbouw te financieren. Met dit Scheepspart, koop je ook een dagdeel meevaren op dit bijzondere schip.

waterland-boot-017-(1)

De eerste spanten zijn gelegd! Proost!

Intussen zijn de eerste spanten gelegd en de eiken houten boot begint vorm te krijgen, reden voor een borrel afgelopen vrijdag. Maar er komen nog veel meer feestjes, in de zomer hoopt de stichting de nieuwste Waterlandse melkschuit te dopen bij het Sluisje op de Nieuwendammerdijk. Natuurlijk gebeurt dat met verse melk. Een nieuw hoogtepunt moet ook SAIL 2015 worden, dan wil de stichting melk uit Waterland vanuit de schuit aanbieden aan de bemanningsleden van de tallships.

Reacties


ilovenoord