Met het Oog op Noord – Dieuwertje van de Moosdijk

Geen foto. Geen kraakhelder beeld. En al helemaal geen strakke lijnen. Deze aflevering toont de zachte, warme lijnen van een aquarel. Dieuwertje van de Moosdijk laat ons haar mooiste plek van Amsterdam Noord zien. De plek die haar en haar gezin, als het ware, Noord binnenzoog. De plek die ervoor zorgt, dat de normaliter niet standaard met elkaar in verband gebrachte begrippen, ‘groen weiland’ en ‘grote stad’, wonderwel blijken samen te gaan.

De illustratrice en dessinontwerpster kiest de Wilmkebreekpolder als haar mooiste plek van Amsterdam Noord. Dieuwertje noemt deze kleine groene oase, als ingebakerd gelegen tussen de Landsmeerderdijk en de Kadoelenweg, eigenlijk altijd ‘Het Weiland’. Of: ‘Amsterdams Platteland’. “Het is een levend schilderij, iedere dag en ieder seizoen anders. Steeds weer nieuwe kleuren. Mét en zònder mist. Ik luister naar de vogels. De Grutto, bijvoorbeeld. Of ik ga op zoek naar de schapen en ik kijk of er geiten rondlopen.”

Wilmkebreekpolder door Dieuwertje van de Moosdijk

Wilmkebreekpolder door Dieuwertje van de Moosdijk

Het licht gesuis van de ring en de grote gele ‘M’ in de verte, omringd door stilte en natuurpracht, detoneert op z’n klassiek Amsterdam – Noords, maar dat deert Dieuwertje totaal niet. De Wilmkebreek mag van haar ook z’n eigen rafelrand hebben.

De oude Zeedijk waar ze vaak overheen fietst, komende uit het centrum van Amsterdam, ontspant en inspireert. Soms zelfs even om fietsen om een blik te werpen om de rust en de natuur te ervaren. Het uitzicht te bewonderen en de schouders te voelen zakken. Naar beneden, richting de stilte en richting thuis. Noord is thuis.

ZelfPortret - Dieuwertje van de Moosdijk

ZelfPortret – Dieuwertje van de Moosdijk

Primaire aanleiding voor de Noord – eye – opener (“We waren op zoek naar een huis in Amstelveen, want daar ga je kijken als je een gezinsvriendelijk huis zoekt, dachten wij…”) was de Wilmkebreekpolder. Ze konden hun eigen ogen niet geloven… Een WEILAND? Middenin Amsterdam?! De echte appelboom en het privé slootje in de twintig meter lange achtertuin, zorgden bovenop de Wilmkebreek-ervaring, voor een vastbesloten keuze voor het smaakvolle en gezellige huis. De keuze voor de, onweerstaanbare, bijna onwerkelijke optelsom van natuur, rust en aan de rand van de hectiek en het stadsleven, gelegen plek. En hier zijn ze zes jaar na dato nog steeds dolgelukkig, op hun stek, heerlijk dichtbij de Wilmkebreekpolder.

Reacties


ilovenoord