Met het Oog op Noord – Peter Bongers

“Heb je écht nog nooit over de Oranjesluizen gelopen?!” Peter Bongers kan a. z’n oren niet geloven dat ik nog nooit over de 10 meter brede sluisdeuren heb gelopen en b. dat ik ze überhaupt nog nooit van dichtbij heb bekeken. ..

Hoewel Bongers over de hele wereld, door heel Amsterdam en vooral ook in Amsterdam Noord fotografeert, kiest hij voor de Oranjesluizen, als zijn mooiste plek van Noord. De Oranjesluizen als metafoor voor het leven in Noord. Komende van de Kattenburg, geland en genesteld op de destijds nieuwbouwbuurt – straat Zuiderzeepark.

Het leven in de ‘stad’ plus bijbehorend stads-leven wordt in 1995 verruild voor Noord. Groots genieten van groen & buiten, er worden eindeloze wandelingen en fietstochten gemaakt. In gans Noord, landelijk Noord en in en rondom Waterland. Waarbij de Oranjesluizen als (bijna) vast onderdeel in de tocht, onmisbaar zijn geworden. Vroeger met zoon erbij, nu steeds vaker met z’n tweeën.

De Oranjesluizen

De Oranjesluizen

Opletten geblazen dus, voor uw niet al te grote taalpurist – redacteur, want Peter is van huis uit docent Nederlands en Duits . Ondertussen is Peter beleidsmedewerker voor het ROC van Amsterdam en is onder andere verantwoordelijk voor het uitbouwen en promoten van de opleiding Facilitair Manager.

En Peter is niet de enige. Niet de enige fotograaf die zich laat inspireren door deze plek, dit opvallend stuk technisch en natuurkundig vernuft. Werkend aan dit artikel dook ineens uit het niets een zeer opvallende Facebookpagina op. Een Facebook pagina met niets dan foto’s van Amsterdam Noord. Waaronder, ook, de Oranjesluizen.

In de volgende aflevering van Met het Oog op Noord een plek die ik wél heel goed ken. We kijken er naar uit, Dieuwertje

Reacties


ilovenoord